Door je afvoer met deze truc te ontstoppen ben je met je resultaat een loodgieter waardig

door Skip

25 Augustus 2023

Door je afvoer met deze truc te ontstoppen ben je met je resultaat een loodgieter waardig
Advertisement

Een verstopte afvoer hoort erbij in de keuken. Het gebeurt niet elke dag, maar af en toe kan het zeker voorkomen, ook wanneer je heel erg voorzichtig probeert te zijn. De ontstopping wordt vooral veroorzaakt door etensresten die in de afvoer verdwijnen maar ook door eventuele olie-achtige substanties en zeepresten die blijven plakken aan de leidingwanden waardoor een goed weglopen van het water moeilijker wordt. 't Zijn allemaal dingen om rekening mee te houden. Verder kan veel kalkaanslag zich ook vormen, zeker op plaatsen waar het water best hard is.

Alles bij elkaar opgeteld leidt dit tot een periodiek ontstaan van verstoppingen die soms lichter van aard zijn als wordt gedacht en is het bellen van een loodgieter die het komt verhelpen eigenlijk niet nodig, want een aantal doe-het-zelf-trucs kunnen al voldoende zijn.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om te voorkomen dat je niet al te vaak met dit soort situaties te kampen hoeft te hebben is het altijd een goed idee te proberen de voedselresten in de prullenbak te gooien voordat je vieze borden en pannen in de gootsteen zet. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de losgeweekte voedselresten die eerst aangekoekt waren, ook die moeten de afvalemmer in in plaats van in de afvoer.

Heb je tijdens de afwas met olie en vetten te maken die je moet wegkrijgen kan je naast altijd afwasmiddel beter ook azijn of citroenzuur gebruiken dit helpt beter dit soort vuil op te lossen waardoor de kans dat dit blijft kleven aan de leidingwanden kleiner wordt. En maak altijd gebruik van afvoerzeefjes en afvoerstoppen en dat je die goed schoonmaakt in plaats van dat er van alles in de afvoer verdwijnt.

Maar ook als je zo te werk gaat kan je een verstopping toch niet helemaal voorkomen en kan je zo'n situatie verhelpen met een truc als deze: probeer de verstopping een beetje in beweging te krijgen door een ouderwetse ontstopper te gebruiken en heel heel warm water. Soms is een beetje mechanische beweging al wat nodig is. Laat de gootsteen zo vollopen dat je een laagje warm water hebt, zet de ontstopper op de afvoer, en als er een tweede spoelbak is bedek je die met een doek. Beweeg de ontstopper zo dat de onderkant ervan nooit loskomt van de gootsteen. Na een paar keer pompen moet het water al beter weglopen. Herhaal met tussenpauzes totdat het probleem is opgelost.

Het advies is om erg warm water te gebruiken, geen kokend water. Warm water is het belangrijkste onderdeel van elke ontstoppingsmethode omdat je ermee vetbolletjes die de leidingen blokkeren oplost. Maar als het water kookt kan je leidingen en verbindingsstukjes, zeker als deze van pvc of rubber zijn gemaakt, hiermee kapotmaken, dus het is beter om hiermee niet te overdrijven.

Je kan je dus ook een beetje laten helpen door een beetje scheikunde met behulp van natuurproducten: witte azijn (vaak in combinatie met baking soda) of citroenzuur helpt bij het oplossen van aanslag van vuil of kalkaanslag.

Giet eerst heel veel warm water in de gootsteen en wacht totdat dit wegloopt. Volg dit op met een half bekertje baking soda. Giet meteen daarna een glas witte azijn en wacht totdat de chemische reactie (schuimen) is uitgewerkt. Volg dit op met opnieuw warm water. Als je citroenzuur gebruikt wordt ook dit erbij gegoten na het water, maar beter zal zijn om het een kwartiertje in te laten werken en dan nog meer water toevoegen.

Wat is jouw lievelingsmanier om gootsteenverstoppingen te verhelpen?

Advertisement