Warm weer: is diep of vaak water geven beter voor de planten?

door Natasja

05 September 2023

Warm weer: is diep of vaak water geven beter voor de planten?
Advertisement

Water geven is een van de basisbehoeften van de planten, omdat water een van de essentiële elementen voor leven is. Maar als de zon met al haar warme stralen tevoorschijn komt en de temperaturen stijgen, weet je vaak niet wat je moet doen. En de planten lijken soms te lijden onder de warmte, ondanks overvloedig of veelvuldig water geven. 

Dus wat kun je doen om de planten gezond te houden, zelfs in de augustuszon? Er zijn een paar eenvoudige regels om te volgen als het gaat om planten water geven op warme zomerdagen en een criterium voor de keuze tussen diep en vaak water geven.

Vandaag geven we je een aantal nuttige tips om je planten te beschermen tegen schade door warmte. 

Algemene regels

Algemene regels

Pixabay

Volg voor water geven in de zomermaanden altijd deze algemene regels

  • Nooit tijdens de warmste uren: water geven in de zomer moet 's ochtends vroeg of 's avonds laat gebeuren, maar nooit als de zon hoog aan de hemel staat; door de hitte van de zonnestralen zou het water onmiddellijk verdampen en zou water geven nutteloos zijn.
  • Mulchen: het gebruik van mulch is een zeer nuttige methode, niet alleen om de groei van onkruid te voorkomen, maar ook om je planten te beschermen tegen overmatige hitte door de verdamping van water te beperken.
  • Geef water aan de voet: geef de planten water aan de voet, dicht bij de grond, en niet op het gebladerte. Water geven op de grond versnelt de doorgang van water naar de wortels en de daaropvolgende absorptie, terwijl water geven op de bladeren de verspreiding van ziekten kan bevorderen.
  • Controleer de vochtigheid van de grond: om er zeker van te zijn dat de planten echt water nodig hebben, steek een vinger in de grond. Als je voelt dat de grond de eerste 5 centimeter vanaf het oppervlak droog is, betekent dit dat de planten dorst hebben.
  • Elke plant heeft zijn eigen behoeften: een grondige kennis van je planten is essentieel; niet alle planten hebben dezelfde behoefte aan water en er zijn planten die droogte beter verdragen dan andere. 

Advertisement

Diep of vaak water geven?

Diep of vaak water geven?

Pixabay

  • Diep water geven: hierbij worden de planten minder vaak en langzaam bewaterd, waarbij het water aan de voet van de plant wordt gegoten om de opname door de wortels te bevorderen. Dit type bewatering vermindert ook de verdamping, omdat het water gemakkelijk in de grond dringt en de wortels voedt, waar de plant het het meest nodig heeft. Bij deze methode wordt het water langzaam in de grond gegoten, dicht bij de onderkant van de planten; wanneer het water aan de oppervlakte lijkt te stagneren, moet je even pauzeren, omdat de grond al verzadigd is met water.
  • Veelvuldig water geven: hoewel het veel voordelen heeft, moet veelvuldig water geven in de zomer worden vermeden; met deze methode blijft de grond de hele tijd vochtig, waardoor schimmels en bacteriën gemakkelijker kunnen groeien. De wortels hebben ook de neiging om oppervlakkiger te groeien, waardoor ze gevoeliger zijn voor warmte. Overmatig water geven leidt er ook toe dat de planten steeds meer water nodig hebben, met schade tot gevolg.

Nu hebben we het definitieve antwoord: diep water geven is beter voor de planten in de zomer!

Advertisement