De meest effectieve oplossing voor het verwijderen van witte vlekken uit terracotta potten

door Natasja

09 Augustus 2023

De meest effectieve oplossing voor het verwijderen van witte vlekken uit terracotta potten
Advertisement

Als je je planten graag in terracotta potten kweekt, zul je met teleurstelling zeker lelijke witte vlekken op hun oppervlak hebben opgemerkt. Nogal vervelend, vooral als deze vlekken de esthetiek van een verder goed onderhouden tuin of balkon verpesten. Wat zijn deze vlekken en wat zijn de oorzaken?

Twee belangrijke factoren dragen bij aan de vorming van deze witte vlekken op de potten: irrigatiewater en meststoffen.

Het water waarmee je de planten besproeit is in feite zeer rijk aan mineralen, in verschillende hoeveelheden afhankelijk van de hardheid. Wanneer het water verdampt na het besproeien, laat het kalkresten achter op de potten, net zoals op elk ander oppervlak in huis. Hetzelfde geldt voor meststoffen. Ook dit zijn producten die zeer rijk zijn aan mineralen en wanneer je ze gebruikt om de planten te bemesten, laten ze resten achter op de oppervlakken waarop ze worden aangebracht.

Je vraagt je dus misschien af of het mogelijk is om deze vervelende vlekken van de terracotta potten te verwijderen; het antwoord is natuurlijk ja en we zullen je vandaag uitleggen hoe je dat doet.

Advertisement
brewbooks from near Seattle/Wikimedia Commons

brewbooks from near Seattle/Wikimedia Commons

Zoals natuurlijk schoonmakenexperts zich goed kunnen voorstellen, volstaat het om een eenvoudig, veelgebruikt product uit de voorraadkast te nemen om alle witte vlekken van de potten voorgoed te verwijderen. Azijn is in feite de beste bondgenoot tegen kalkaanslag, en ook in dit geval blijkt het een zeer nuttig product te zijn.

Zet een teil klaar die groot genoeg is voor de potten en verdun 50 milliliter terpentineazijn in 1 liter water. Laat de potten hierin een paar uur weken zodat de azijn de kalk oplost en van de aangetaste oppervlakken verwijdert.

Haal de potten uit de teil en droog ze grondig af met een zachte doek, en je zult zien dat de vlek eindelijk verdwenen is.

Je kunt dit middel gebruiken wanneer je maar wilt, zonder bang te hoeven zijn dat de potten beschadigd worden. Een vuistregel is bijvoorbeeld om terracotta potten met deze methode te wassen voordat je er nieuwe planten in zet, om ze mooier te maken maar ook om ze goed te ontsmetten.

Je tuin of balkon zal er nu altijd prachtig uitzien.

Advertisement