Wat zijn de 5 vuilste plekken in de woonkamer en hoe maak je ze perfect schoon?

door Natasja

27 Oktober 2023

Wat zijn de 5 vuilste plekken in de woonkamer en hoe maak je ze perfect schoon?
Advertisement

De woonkamer is een van de meest gebruikte plekken in huis, waar we onszelf dagelijks een paar minuten rust gunnen tussen de klusjes door of misschien een gezellige avond alleen of in gezelschap doorbrengen, maar het is ook de plek waar we het vaakst gasten ontvangen, wat resulteert in een constante drukte van mensen.

Of het nu de normale gezinsdrukte is of de komst van bezoekende vrienden of familieleden, de woonkamer wordt dagelijks blootgesteld aan talloze ziektekiemen en er zijn volop mogelijkheden om vuil op te hopen, maar we zijn ons niet altijd bewust van de plekken waar dit vuil zich kan nestelen. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel handen afstandsbedieningen of deur- en raamklinken aanraken, hoeveel schoenen er op tapijten lopen en hoeveel mensen er op banken en fauteuils zitten: welke van deze voorwerpen reinig je regelmatig?

Maar vooral: weet je echt zeker dat je weet waar het meeste vuil zich ophoopt in de woonkamer? Laten we ze samen uitzoeken en kijken wat de beste manier is om ze schoon te maken.

Advertisement

1. Afstandsbedieningen en elektronische apparaten

1. Afstandsbedieningen en elektronische apparaten

Pexels

Of het nu de afstandsbediening van de tv, de controller van de spelconsole of de lichtschakelaar is, is van weinig belang: elk elektronisch apparaat in de woonkamer wordt meerdere keren per dag aangeraakt door verschillende gezinsleden, soms ook door gasten. Deze apparaten kunnen daarom gemakkelijk ziektekiemen en vuil ophopen, vooral als iemand verkouden is. Het zou beter zijn om afstandsbedieningen, schakelaars en elektronische apparaten in de woonkamer regelmatig schoon te maken, minstens een keer per dag, en bij voorkeur na elk gebruik als iemand in huis verkouden is.

Wees heel voorzichtig bij het schoonmaken en gebruik speciale schoonmaakmiddelen, vooral voor schermen, die snel krassen krijgen. Voor afstandsbedieningen en schakelaars kun je een vochtig doekje gebruiken of een natuurlijk schoonmaakmiddel maken door 1 deel water te mengen met 2 delen alcohol en dit aan te brengen met een microvezeldoekje.

Advertisement

2. Banken en bekleding

2. Banken en bekleding

Pexels

Banken, fauteuils, kussens, dekens, maar ook tapijten en bekleding worden dagelijks door vele handen en voeten aangeraakt of betreden; als je gasten in huis ontvangt, lopen ze waarschijnlijk met hun schoenen over de tapijten, zitten ze op banken en fauteuils in dezelfde kleren waarin ze in de bus of metro zijn gestapt nadat ze de hele dag op stap of op het werk zijn geweest. De opeenhoping van vuil en bacteriën op deze oppervlakken is dus onvermijdelijk en moet onmiddellijk en met voldoende regelmaat worden schoongemaakt.

Stofzuig tapijten, bekleding en gestoffeerde oppervlakken minstens een keer per week en zorg ervoor dat je ook onder of tussen de kussens komt; maak banken en fauteuils open en was dekens, hoezen en tapijten die in de wasmachine kunnen, zorgvuldig volgens de wasinstructies op het etiket. Grote tapijten en bekleding kunnen worden gereinigd door baking soda op het oppervlak aan te brengen en dit een paar uur te laten inwerken voordat je het met een stofzuiger verwijdert.

3. Gordijnen en ramen

3. Gordijnen en ramen

Pexels

Stof van binnen en smog, pollen en andere in de lucht zwevende deeltjes van buiten kunnen zich gemakkelijk ophopen op ramen en raamkozijnen. Vooral als je de ramen vaak openzet, kunnen gordijnen overdag ook gemakkelijk veel vuil afzetten. Daarom moet je eraan denken om de ramen op te nemen in je wekelijkse of maandelijkse schoonmaakbeurt. Gebruik een microvezeldoekje bevochtigd met een allesreiniger of azijn en baking soda voor zowel ramen als raamkozijnen.

Volg voor gordijnen de wasinstructies op het etiket; in de meeste gevallen kunnen ze in de wasmachine worden gewassen op een koude stand met een mild programma en een beetje natuurlijk wasmiddel. Droog ze hangend om kreuken te voorkomen.

4. Plafondlampen en -ventilatoren

4. Plafondlampen en -ventilatoren

Pexels

Heb je het afgelopen jaar minstens één keer plafondlampen en -ventilatoren schoongemaakt. Veel mensen vergeten naar het plafond te kijken als ze het huis schoonmaken, waardoor plafondlampen en -ventilatoren in de loop der jaren stof en vuil blijven verzamelen. Het zou goed zijn om eraan te denken om ze ten minste elke 3 maanden schoon te maken. Je kunt een stofdoek met een lange steel gebruiken of ze stofzuigen en het schoonmaken afmaken met een vochtige doek.

5. Vloeren

5. Vloeren

Pexels

Vergeet tot slot de vloeren niet. Zelfs de delen die niet bedekt zijn met meubels, tapijten of bekleding kunnen gemakkelijk vuil worden, net als de plinten. In feite ondersteunen vloeren onze voeten en schoenen elke dag als we door de woning lopen en ze worden heel gemakkelijk vies. Het bewijs? Loop door de woning met een paar witte sokken: tenzij je de vloeren net gewassen hebt, zullen de sokken zeker vies worden onder de voetzolen.

Veeg de vloer dagelijks en was het regelmatig, minstens een keer per week, vaker als de woonkamer erg druk wordt bezocht, met een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor het materiaal.

Denk jij er altijd aan om deze plekken in de woonkamer schoon te maken?

Advertisement
Pexels

Pexels

Advertisement