11 DIY-projecten om de tuin te vullen met creativiteit door recycling

door Natasja

03 Mei 2023

11 DIY-projecten om de tuin te vullen met creativiteit door recycling
Advertisement

Elke tuin kan verzorgd en comfortabel zijn, maar hoeveel tuinen kunnen ons ook vermaken of verrassen? De eerste stap bij het ontwerpen van de buitenruimte is begrijpen hoe je die wilt ervaren, en dan gebieden creëren voor verschillende doeleinden... Maar heb je er ooit aan gedacht dat je er ook spelletjes in kunt plaatsen? Of zitten op een bank die letterlijk uit de grond oprijst?

Deze ideeën, maar ook het simpelweg integreren van oude maar onverwacht gebruikte voorwerpen, maken van de tuin een plek die kan verrassen, prikkelen en worden herinnerd, omdat zowel jezelf als je gasten er plezier aan beleven. Hieronder vind je enkele ideeën om hoekjes in te voegen die een vleugje verwondering oproepen, en dat bijna zonder kosten.

Achter een buitenmuur, bij voorkeur een beetje beschermd tegen de regen, kun je een decoratieve plank maken van een oude houten ladder.

Advertisement

Er zijn echt duizend ideeën voor zonnevangers vol creativiteit, gemaakt van veel verschillende materialen. Bijvoorbeeld nepkristallen!

Heb je een oude, roestige metalen pan, koekenpan of ketel? Het kan een onvergetelijke plantenbak worden.

Die plek waar je uitgegraven grond verzamelt waarvan je niet weet hoe te gebruiken, kan worden omgetoverd tot het middelpunt van je tuin: misschien door een fauteuil of een bank te modelleren die vervolgens wordt bedekt met gras en mos!

Als het de juiste afmetingen heeft, kan het ook een geweldige helling zijn voor een glijbaan!

Advertisement

Wissel een tegel af met een vierkant (van dezelfde grootte) gazon. In no time heb je een gigantisch schaakbord om elkaar eeuwig uit te dagen.

Op de stronk van een omgehakte boom kun je een houten blad plaatsen die het spelletje 3-op-een-rij voorstelt. Vervolgens kun je twee willekeurige categorieën voorwerpen, zelfs stenen en dennenappels, als pionnen gebruiken en eindeloos spelen.

Advertisement

Grote verzameling kiezels in de tuin, wat doe je er dan mee? Wat dacht je ervan om ze te beschouwen als elementen waarmee je een willekeurige vorm op de grond kunt tekenen? Stel je eens voor wat een unieke bloemperken er ontstaan!

Met beton kun je de illusie van gebroken eierschalen creëren om te gebruiken als lantaarns, bloempotten of ook mini-watertuinen!

Advertisement

De gieter die licht schenkt is een idee dat altijd in de smaak valt, en er is heel weinig voor nodig om het te maken, en het brengt verlichting en magie in elke hoek van de tuin.

Er zijn planten die iedereen betoveren met hun ietwat bizarre maar perfecte geometrische vorm: het zijn de alliums, waarvan je de schoonheid kunt evenaren met handgemaakte artistieke elementen! Alles wat je nodig hebt is wat kippengaas en verf!

Klaar om je tuin te vullen met leuke en creatieve hoekjes?

Advertisement