Borders voor bloembedden: 10 nuttige tips om ze te maken

door Natasja

31 Maart 2023

Borders voor bloembedden: 10 nuttige tips om ze te maken
Advertisement

Als het om bloembedden gaat, doen groene struiken en bloementapijten ongetwijfeld het meeste werk, maar het zijn vaak de borders die een verder perfecte tuin bederven. Dit zijn fundamentele elementen in elk zichzelf respecterend bloembed, omdat ze het scheiden van de rest van de tuin door alle mulch in te sluiten en het onkruid buiten te laten.

Er zijn talloze mogelijkheden om borders te maken, hetzij in de handel kant-en-klaar verkrijgbaar of gemakkelijk zelf te doen. We stellen de volgende 10 prachtige borderoplossingen voor om je tuin af te maken.

Advertisement

1. Nepstenen

Als je op zoek bent naar een kant-en-klare oplossing met een natuurlijke uitstraling, dan zijn nepstenen iets voor jou. Het zijn stenen van polyhars en voorzien van spijkers om ze op hun plaats te houden in de grond, die in de winkel verkrijgbaar zijn in kits die eenvoudig met behulp van een hamer te planten zijn. Hun neutrale kleur past bij elke plant of bloem.

Advertisement

2. Verticale houten stukken

Als je een zo natuurlijk en ongedwongen mogelijk effect wilt bereiken, neem gewoon stukken hout en plaats die verticaal in de grond rondom je bloembed. Planten en bloemen zullen uit de houtblokken lijken te groeien.

3. Gegolfd metaal

Als je van de industriële stijl houdt, kun je dit met golfplaten ook in de bloembedden bereiken. Of je nu stukken metaal van een oud project hebt om te recyclen of besluit het speciaal voor dit doel te kopen, je kunt het heel gemakkelijk in de grond rond de bloembedden planten. Het zal er ongelooflijk uitzien.

4. Irrigatiebuizen

Nu we het toch over creatief recyclen hebben: je hebt vast wel ergens in de garage of kelder oude, onbruikbare irrigatiebuizen liggen. Voordat je ze weggooit, vraag je jezelf af of ze kunnen worden hergebruikt in sommige van je bloembedden. Je hebt alleen maar metalen haringen of houten stokken nodig om ze omheen te wikkelen en ze maken je tuin meteen een stuk mooier.

5. Potten van aardewerk

Als je veel aardewerken potten hebt en niet weet wat je ermee moet doen, kun je ze horizontaal stapelen en in de grond vastzetten om de bloembedden weg te houden van de rest van de tuin.

Advertisement

6. Stenen

Als je van eenvoud houdt, kun je gewoon stenen rond het bloembed plaatsen om het af te bakenen. Het zal leuk zijn om ze te verzamelen tijdens een ontspannende wandeling.

7. Banden

Gebruikte banden zijn altijd een vervelend overblijfsel van de oude seizoenen. Waarom geef je ze geen nieuw leven als border? Je kunt ze als zodanig gebruiken of ze kleuren zoals je wilt, ze zullen er spectaculair uitzien.

Advertisement

8. Metalen borders

Wat dacht je van een klassieke metalen border? Eenvoudig of versierd, er zijn veel verschillende vormen en maten te koop. Ze zijn gemakkelijk in de grond te planten en zijn perfect voor elk bloemen- of plantenbed, groot of klein.

9. Bakstenen

Bakstenen zijn ook perfect voor het maken van prachtige borders. Ze geven het bloembed een ongelooflijk geordend aanzien.

Advertisement