Mooi maar riskant: 6 interieurtrends om op te letten

door Natasja

04 Mei 2023

Mooi maar riskant: 6 interieurtrends om op te letten
Advertisement

De strijd tussen mooi of nuttig, tussen esthetische bevrediging of veiligheidscomfort, is een eeuwige strijd. Er is geen historische periode waarin men niet een of andere stijlkeuze kan ontdekken die de overhand neemt ten koste van een of ander nadeel, wat de efficiëntie betreft. Dat gebeurt ook in de wereld van de binnenhuisarchitectuur, met name bij bepaalde stijlkeuzes die moeilijk te weerstaan zijn.

We zeggen niet dat dit oplossingen zijn die volledig moeten worden verworpen, maar dat ze misschien met meer bewustzijn moeten worden benaderd om de risico's te minimaliseren. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement

De leuningen

Er is een trend, fascinerend vanuit esthetisch oogpunt, maar wel onpraktisch: het vervangen van de harde leuning (metaal, hout of anderszins) door touwen. Het is typisch voor ontwerpen in nautische stijl, en het is zeker mooier om een touw losjes gedrapeerd te zien dan een hard element, maar in het eerste geval, mocht je je plotseling aan de leuning moeten vasthouden, heb je geen garantie van veiligheid en stabiliteit bij het vastgrijpen van een beweegbaar touw.

Advertisement

Zwevende planken

Het probleem is niet, zoals je zou kunnen denken, stof. Maar de stevigheid van deze elementen, die vaak worden overgelaten aan het enthousiasme van de doe-het-zelver. Niets verbied je een zwevende plank boven andere wandkastjes te verkiezen, maar één ding moet zeker zijn: dat ze goed aan de muur worden bevestigd, en je precies weet welke gewichtsbelasting ze kunnen dragen. Vaak zijn ze namelijk misschien op gipsplaat gemonteerd, met schroeven of korte pluggen: bij gebrek aan een beugel of andere structurele steunelementen kunnen ze waarschijnlijk het gewicht van te veel voorwerpen niet dragen.

Gebruik ze dus, maar overdrijf niet met de belasting.

De gevaarlijke aantrekkingskracht van vintage

Vintage straalt altijd een eigen charme uit. Hoewel je qua ontwerp zeker voorwerpen kunt vinden die aan je esthetische smaak voldoen, moet ook rekening worden gehouden met enkele andere parameters: energie-efficiëntie, beschikbaarheid van reserveonderdelen, veiligheidsmaatregelen - aangezien het niet onmogelijk is dat apparaten die tientallen jaren geleden zijn gemaakt, hoe robuust en in uitstekende staat ze ook zijn, brand kunnen veroorzaken of anderszins riskant zijn om te gebruiken.

Leuningen - Deel II: wanneer ze helemaal ontbreken

Niemand twijfelt eraan dat het helemaal weglaten van leuningen bij trappen, zoals soms het geval is bij die adembenemende ultramoderne trapontwerpen waarbij elke trede in de lucht lijkt te hangen, mooi is om naar te kijken, maar ook risicovol is voor ernstig letsel. Het is nog begrijpelijk om ze te installeren als de treden slechts 3 of 4 zijn (zij het met veel voorbehoud), maar bij meer dan 4 trappen is het nogal gewetenloos om helemaal geen leuningen te hebben om vast te grijpen.

Blootgestelde bakstenen

We zijn voorstanders van bakstenen muren, maar met enige voorzichtigheid. Het probleem is namelijk dat ze zeer slecht isoleren en poreus zijn. Daarom zijn ze niet erg efficiënt vanuit energieoogpunt en kunnen ze ook de vochtigheid in huis verhogen. Zonder goede isolatie vinden dus veel dieren hun weg naar het hus. Het is dus raadzaam om architecturale opties te overwegen om deze problemen te vermijden, zoals bijvoorbeeld de keuze voor baksteenbekleding.

Advertisement

Blootliggende leidingen

Blootliggende leidingen kunnen problemen opleveren: ze zijn blootgesteld aan schade, misschien door voorwerpen die je vervoert en die ze raken, waardoor ze uiteindelijk beschadigd worden; als ze warm water leveren, kun je ze per ongeluk aanraken en je verbranden - hoewel deze mogelijkheid, met goed geïsoleerde leidingen, gemakkelijk zou moeten voorkomen.

Wat te doen als je de muur wilt schoonmaken? Ook daar bestaat het risico dat de leiding wordt beschadigd. Dus een tip voor wie hun schoonheid niet wil opgeven, is om ze altijd ver genoeg van de muur te monteren, zodat je er gemakkelijk met de hand of arm doorheen kunt om schoon te maken en ook het nodige onderhoud te doen.

Kortom, met als enige uitzondering de trappen zonder enige bescherming, kan je je een beetje alles veroorloven, maar altijd cum grano salis.

Advertisement