Rits van rugzak kapot? Weggooien hoeft niet want snel repareren kan, wij laten zien hoe

door Skip

19 Augustus 2023

Rits van rugzak kapot? Weggooien hoeft niet want snel repareren kan, wij laten zien hoe
Advertisement

Het eerste mechanisme dat men kan definiëren als ritssluiting werd in 1851 uitgevonden door Elias Howell (tevens uitvinder van de naaimachine) die na het patenteren er echter niet voor koos het te vermarkten waardoor 1893 het officiële jaar werd waarin dit handige gebruiksvoorwerp in de wereld kwam. In dit jaar diende Whitcomb Judson een patentaanvraag in voor een "scheidbare veiligheidssluiting" die schoenveters moest vervangen.

Vanaf dat moment heeft deze geniale uitvinding steeds meer aan populariteit gewonnen op de markt; zodanig dat we elke dag jurken, jassen, broeken maar ook rugzakken tassen en koffers snel kunnen openen en sluiten. Ritsen bestaan uit rits-tandjes (gemaakt van plastic nylon of metaal) die zijn verwerkt in twee ritsbeentjes welke onder en boven worden begrensd door twee stoppers, die er op hun beurt voor zorgen dat de schuiver niet uit de ritsbeentjes komt. Met de schuiver kan je de rits openen en sluiten.

Als de rits stukgaat denken we vaak dat er niks anders meer op zit dan de rits en het kledingstuk of de te sluiten tas weg te gooien, maar soms is het mogelijk om de schade te herstellen en kunnen we een uitgave besparen en een gebruiksvoorwerp waar we misschien veel waarde aan hechten, nog houden. Hieronder doen we uit de doeken hoe je de ritssluiting repareert van een rugzak.

Advertisement
Creativo

Creativo

Rugzakken en hun ritsen zijn gemaakt van zeer stug materiaal zodat ze ook met zwaardere inhoud over voldoende stevigheid en bestendigheid beschikken om dicht te kunnen blijven. Dit maakt dat het voor sommigen ondenkbaar is om een rugzak weg te gooien wanneer de rits ervan kapotgaat. Maar de reparatie ervan kan soms flink wat kosten. Als de schade niet te groot is of sowieso niet onherstelbaar is kan het repareren van een rugzakrits een makkelijk klusje zijn als je weet hoe je dat moet doen.

In het geval waarin bijvoorbeeld de schuiver simpelweg uit de ritssluiting is geschoten is het doorgaans genoeg om de schuiver weer over de rits-tandjes heen te begeleiden totdat de schuiver weer goed op zijn startplek zit. Soms kan het echter zo zijn dat je de schuiver eruit moet halen en hem moet samenknijpen voordat je hem weer goed terugplaatst op z'n startplek. Om dit te doen zal je enkele belangrijke stappen moeten doorlopen:

  • snij met behulp van een stanleymes de draad door die maakt dat de ritssluiting is ingesloten en alleen terug kan naar zijn startplek;
  • haal de ritssluiting eruit en schuif de schuiver er zo weer in dat hij weer zit zoals het hoort;
  • nu moet je de ritssluiting weer insluiten met naald en draad zodat hij in zijn ritsbeentjes vastzit;
  • breng de ritssluiting weer terug naar zijn startplek: hij beschikt nu weer over twee sluitpunten die de hem in z'n baan houden en die voorkomen dat de schuiver opnieuw los kan komen.

Wil jij jezelf testen hoe handig jij bent?

Advertisement