De 2 hoofdoorzaken van vieze geuren in de wasmachine en 6 effectieve chemievrije oplossingen

door Skip

21 Augustus 2023

De 2 hoofdoorzaken van vieze geuren in de wasmachine en 6 effectieve chemievrije oplossingen
Advertisement

Soms gebeurt het dat er onaangename geuren uit de wasmachine komen die vaak zelfs in het wasgoed gaat zitten. De oorzaak ervan achterhalen is de eerste stap in de oplossing ervan, maar los van de bron is een grondige schoonmaak van alle onderdelen van de wasmachine heel zinvol wanneer je dit probleem wilt oplossen.

De hoofdoorzaken achter het ontstaan van vieze geuren in de wasmachine zijn te vinden in kalkophoping en in de leidingen. Als het water dat de wasmachine gebruikt erg hard is dan kan er in het binnenwerk kalk zich ophopen. De gevormde aanslag geeft een indringende onaangename geur af. Bij een tweede oorzaak komt de stank uit de leidingen in huis of direct uit het waterleidingnet en heeft niet alleen de wasmachine hier last van, maar in feite alle afvoeren in huis.

Een derde oorzaak tenslotte is een ophoping van zeepresten in de afvoerleidingen in de wasmachine, welke voor die kenmerkende geur zorgt die lijkt op dat van afvalwater.

Laten we eens kijken wat je kan doen om van vieze geuren in de wasmachine af te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om effectief van alle mogelijke stank af te komen in je wasmachine moet energie steken in het grondig reinigen van elk onderdeel:

  • De filters van aan en afvoer van water moeten regelmatig worden verwijderd wanneer de machine niet is ingeschakeld en de waskranen gesloten zijn. Reinig de filters met mengsels van azijn, baking soda of citroen of een mengsel van deze drie producten;
  • De deur van de trommel moet tussen de wasbeurten door open blijven zodat er luchtverversing plaatsvindt en je die muffe geur voorkomt die zo typerend is voor een gesloten ruimte;
  • behandel de trommel regelmatig met een mengsel van water en azijn waarbij je ook alle sluitringen goed meeneemt. Draai dan een programma met lege trommel en doe 100 ml azijn en een eetlepel baking soda direct in de trommel;
  • ook leidingen kunnen goed schoon worden gemaakt met een wascyclus met een lege trommel. Voeg dan naast de twee hierboven genoemde producten ook nog 1 eetlepel grof zout toe.
  • wil je alle verschillende onderdelen van je wasmachine goed schoon krijgen kan je een mengsel maken bestaande uit 100 ml witte azijn, 1 eetlepel marseillezeep (vloeibaar of in vlokvorm), 1 eetlepel baking soda en 100 ml citroensap. Meng zorgvuldig en let erop dat de harde bestanddelen goed opgelost raken in de vloeibare bestanddelen. Gebruik dit mengsel dan met een vochtige doek om alle onderdelen schoon te maken en draai dan een wasprogramma met een lege trommel;
  • Hulp kan ook komen uit technologische hoek door een ozongenerator te gebruiken voor de wasmachine. Niet alleen kan je het wasgoed er veilig mee reinigen en ontsmetten zonder dat je met restanten komt te zitten die schadelijk voor de gezondheid, ook kan je ermee voorkomen dat er vieze geuren ontstaan. Ozon heeft namelijk een sterk oxidatieve werking, waarmee aanwezige bacteriën, virussen en schimmels in de wasmachine of wasgoed verwijderd kunnen worden. Hierdoor kan er gelijk worden bespaard op de aankoop van van reinigingsmiddelen.

Welke methode gebruik jij om van vieze geuren uit de wasmachine af te komen?

Advertisement