Orde scheppen in shabby chic stijl: knutsel- en recyclingideeën om aan je behoeften te voldoen

door Natasja

03 Juni 2024

Advertisement

Er zijn nooit genoeg oplossingen om elke hoek van het huis op te ruimen en te organiseren, maar voor wie houdt van de vintage en romantische touch van de shabby chic stijl is het niet eenvoudig om geschikte voorwerpen te vinden. Dat is waar DIY om de hoek komt kijken: met een paar slimme ideeën is het mogelijk om verschillende voorwerpen creatief te recyclen en ze om te toveren tot houders die je in het dagelijks leven kunt gebruiken, zoals hieronder wordt voorgesteld.

Advertisement

1- Vintage prikbord

littleglassjar.com

Een mooie houten lijst (die kan worden aangevuld met lijstwerk, of gebeitst) en een tamelijk dicht geweven gaas aan de binnenkant, zoals je dat in kippenhokken vindt. Er is niets anders nodig om een prikbord aan de muur te hangen voor het bevestigen van notities, sleutels, maar ook foto's om te decoreren!

Advertisement

2. Metalen mandenstandaard

scrapbook.com

Standaards zijn handig in de keuken, maar niet alleen! Eentje gemaakt van draadmandjes, eventueel wit geschilderd, kan handig zijn in de badkamer om handdoeken, zeep en andere spullen gebruiksklaar maar netjes te houden! En je hoeft alleen maar te denken aan de behoeften die je in verschillende kamers hebt om te zien of dit voorwerp ook elders een veelzijdige troefkaart wordt.

3. Breedmazige metalen mand

justgivemestamps.typepad.com

Een enkele oude halfverroeste mand is niet echt mooi: je kunt hem verven of versieren met bijvoorbeeld kant en wat bloemenapplicaties. Hier hebben we een shabby chic houder waarin je boeken, tijdschriften en wat je nog meer in huis moet verzamelen, kunt doen.

4. Glazen potten: de onfeilbare bondgenoot

Lucinda Bean/Pinterest

Een glazen pot is altijd klaar om de houder te worden om alles in te bewaren, en is ook een favoriet materiaal om te decoreren in shabby chic stijl: je kunt de deksels beschilderen of de zijkanten bedekken met stof, jute, kant en nog veel meer!

5. Pennenhouder met glazen potten

girljustdiy.com

Geen deksels meer voor jampotten, maar een laagje verf en wat touw op de rand geplakt om het te versieren. Hier zijn ze dan, in een handomdraai, klaar om pennen, potloden, scharen en al het andere dat je op een bureau nodig hebt in op te bergen.

Advertisement

6. Bureau-organizer voor al het gerei, met blikjes

kiflieslevendula.blogspot.com

Hetzelfde idee, maar dan met blikjes, voor verschillende categorieën voorwerpen, zoals misschien wel al de hulpmiddelen die je gebruikt bij je creatieve activiteiten. Blikken lenen zich dus bij uitstek om te worden gedecoreerd met decoupage, waardoor er een oneindigheid aan vintage decoraties ontstaat die perfect zijn voor shabby chic liefhebbers.

7. Breinaalden en haaknaalden netjes georganiseerd in shabby chic potten

Sew Lola/ flickr

Etiketten van stof, jute en stof, of ook touw en kant: het is leuk om de combinatie te vinden die je het leukst vindt om eenvoudige glazen potten "aan te kleden" en er houders van te maken die helemaal aan je behoeften voldoen.

Advertisement

8. De breimand

serenella65.tumblr.com

Een oude metalen kuip, wat verf of gedecoreerd papier om er goed omheen te doen: klaar om de breibenodigdheden te ontvangen, maar ook dekens, boeken en tijdschriften die je misschien nodig hebt in de woonkamer!

9. Een touwdispenser om te gebruiken waar je maar wilt

Kerryanne ~ Shabby Art Boutique/hometalk.com

Touw is altijd de hoofdrolspeler bij shabby chic werkjes, maar er zijn ook andere soorten die je nodig hebt in de keuken, of om voorwerpen in te pakken: waarom geen mooiere dispenser maken?

Advertisement

10. Dozen vol charme om orde te scheppen

kimberly taylor images/flickr

Het is wel een verschil om voorwerpen verspreid op een plank of kastvak te zien, in plaats van afgewerkte dozen te zien waarin alles netjes opgeborgen is. En die dozen kunnen kartonnen dozen zijn (zoals schoenendozen, of van cadeautjes die je hebt gekregen) die je kunt bedekken met papier en stof in shabby chic stijl.

11. Ook buitenpotten kunnen shabby chic worden

Victoria/hometalk.com

Een ander leitmotiv van shabby chic decoratie: kant! Het kan de reliëftextuur worden om een uniek tintje te geven aan plantenpotten. Een idee om de oude, beschadigde kanten onderleggers van oma te recyclen!

Heb je al nagedacht over hoe orde te scheppen in shabby chic stijl?

Advertisement