Azijn in plaats van wasverzachter: hoe gebruik je het voor een perfecte was?

door Natasja

01 Juni 2024

Advertisement

Het is geen geheim dat azijn een uitstekend DIY alternatief is voor wasverzachters in de was. Maar waarom is het zo effectief? En kun je het echt toevoegen aan wasmiddel voor elke lading kleding die je in de wasmachine stopt? Witte azijn helpt je, maar in bepaalde gevallen is het niet nodig of zelfs niet aan te raden. Laten we samen kijken wanneer.

Advertisement

Hoe gebruik je azijn in de was in plaats van wasverzachter, en de voordelen?

een hand die azijn op een sportkledingstuk spuit

Creativo

De reden waarom het wordt aangeraden om ten minste af en toe azijn te gebruiken in plaats van wasverzachter, ligt voornamelijk in het feit dat azijn in staat is om de wasmiddelresten (en wasverzachterresten) op te lossen die vaak tussen de vezels van stoffen gaan zitten, waardoor ze in feite stijver worden en de zachtheid van het kledingstuk zelf afneemt. Hoe meer die resten uit stoffen verdwijnen, hoe zachter ze kunnen zijn.

Azijn is ook hypoallergenischer dan veel gebruikelijke wasverzachters: het bevat geen kleurstoffen die schadelijk kunnen zijn voor de huid. Het is ook absoluut vriendelijker voor het milieu dan wasverzachters, die over het algemeen zijn geformuleerd met aardoliederivaten en ernstige schade toebrengen aan het ecosysteem elke keer dat ze in het water terechtkomen, dus elke keer dat je de was doet.

Bovendien is het een goedkope oplossing, dus het is de moeite waard om te gebruiken. Maar hoe? Er zijn ten minste twee manieren:

  • Vóór het wassen is de beste methode als je er zeker van wilt zijn dat onaangename geuren uit de kleding verwijderen. Spuit de azijn gewoon op de kritieke plekken (de oksels, de rug, de kraag van de kleding) en wacht ongeveer tien minuten voordat je overgaat tot de normale wasbeurt.
  • Tijdens het wassen. Giet een half glas (of een heel glas voor grote ladingen) witte azijn in het wasverzachterbakje. Sommige mensen schenken het liever rechtstreeks in de trommel. En dan doe je de was zoals gewoonlijk!

Advertisement

Handige tips voor het gebruik van azijn in de was: hoe te parfumeren en waar te vermijden

een wasmand met een fles azijn

Creativo

Als je bang bent dat azijn een onaangename geur heeft, en dat het niet toevoegen van wasverzachter de kleding niet lekker zal laten ruiken, vrees dan niet: je kunt een paar druppels essentiële olie naar smaak (3-5 druppels kan genoeg zijn) toevoegen aan de hoeveelheid azijn die je in de wasmachine giet. Anders kun je een zelfgemaakte spray klaarhouden met gedestilleerd water, een paar eetlepels geurloze pure alcohol en 15-20 druppels essentiële olie naar keuze en deze op de kleding spuiten zodra deze uit de wasmachine komt, voordat je het ophangt of in de droger doet.

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat azijn niet zonder onderscheid als vervanger voor wasverzachter gebruikt kan worden.

  • Je kunt het echt niet altijd gebruiken: constant gebruik kan sommige interne onderdelen van de wasmachine beschadigen, vooral de rubberen onderdelen.
  • Je moet het altijd vermijden bij het wassen van kleding met elastische of technische stoffen, zoals sportkleding. Alles wat "rekbaar" is, kan zijn elasticiteit verliezen als het wordt aangetast door het zuur in azijn, alleen al door het gebruik van azijn op deze kledingstukken.

Je moet er dus aan denken om het gebruik van wasverzachters zoveel mogelijk te beperken en de voorkeur geven aan een formule die echt milieuvriendelijk is en in het milieu wordt afgebroken zonder het te schaden, en af en toe een wasbeurt doen met azijn, of te vertrouwen op voorbehandeling van het kledingstuk zoals hierboven aangegeven.

Advertisement