Ecologische val tegen wespen: op basis van natuurlijke ingrediënten en trekt geen bestuivers aan

door Natasja

30 Juli 2023

Ecologische val tegen wespen: op basis van natuurlijke ingrediënten en trekt geen bestuivers aan
Advertisement

Elke zomer komen ze terug om aan te vallen, en ze zijn schadelijk voor ons mensen, maar ook voor onze huisdieren en zelfs voor de kostbare bijen, waarmee ze vaak worden verward: we hebben het over wespen, insecten waar we altijd goed op moeten letten. Zelfs als we ze van bijen leren onderscheiden, is het nog steeds niet aan te raden om op eigen houtje in te grijpen als we nesten in huis of in de tuin aantreffen (waarvoor het altijd een goed idee is om experts in te schakelen), maar dat betekent niet dat we het risico moeten nemen om gestoken te worden of dat we ze moeten verjagen telkens als we buiten zijn. Om nog maar te zwijgen over hoe vervelend het is om ze in huis te vinden.

Er zijn veel vallen die we kunnen maken, effectief, met ingrediënten die gemakkelijk in huis te vinden zijn, maar vaak zijn die middelen dodelijk, zelfs voor de kostbare bestuivende insecten waarvan het overleven van ons ecosysteem afhangt. Hoe dan? Nou, er is een meer selectieve val, die we gemakkelijk thuis kunnen maken.

Advertisement
HumanSuitedPanda/Reddit

HumanSuitedPanda/Reddit

Om het te maken heb je het volgende nodig:

  • een dikke plastic fles zoals die wordt gebruikt voor koolzuurhoudende frisdrank
  • een plastic houder zoals die van bleekmiddel of andere schoonmaakmiddelen
  • water
  • fruitresten
  • bier (halve fles)
  • afwasmiddel
  • plakband
  • stanleymes en schaar

Het product, rijk aan eiwitten en suiker, is smakelijk voor wespen die uit het nest komen op zoek naar voedsel, terwijl bijen en andere bestuivers onverschillig zijn en de voorkeur geven aan stuifmeel van bloemen.

Om de val voor te bereiden, moet je de bovenkant van de fles afsnijden (een paar centimeter onder de hals afsnijden), dat deel terug in de bodem van de fles draaien en de afgesneden randen met tape aan elkaar vastmaken. Als je in plaats daarvan een plastic houder wilt gebruiken, zoals een wasmiddelfles, kun je driehoekige gaten boren in de zijkanten van de houder, aan de bovenkant.

Vul dan de bodem van de twee bekomen houders (met de fles, als die een smalle mond heeft, wil je dit misschien doen voordat je hem sluit met plakband) met het overgebleven fruit (schillen, klokhuizen of zelfs wat pulp van appels, peren, enz.), giet er het halve flesje bier bij en genoeg water om genoeg vloeistof te hebben waarin de wespen zullen verdrinken. Voeg tot slot een paar druppels afwasmiddel toe, waardoor de vloeistof stroperig wordt en de wespen niet wegvliegen.

Met een paar of meer van deze buitenvallen, uit de buurt van plaatsen waar je eet, serveert of kookt (zoals barbecues), houd je de wespen op afstand en zullen ze geen probleem meer zijn tijdens lunches en diners in de tuin of op het balkon.

Vergeet niet dat het altijd het beste is om deze vallen te labelen, zodat iedereen weet wat het zijn.

Bekijk de onderstaande video om de stappen in detail te volgen:

Advertisement
Advertisement