Geparfumeerd toilet in een paar seconden: we onthullen de bekermethode

door Natasja

27 Juli 2023

Geparfumeerd toilet in een paar seconden: we onthullen de bekermethode
Advertisement

Je kunt de wastafel en de badkamervloer elke dag zorgvuldig schoonmaken, een luchtverfrisser spuiten of natuurlijke parfums gebruiken, maar zolang het toilet niet schoon ruikt, lijkt de badkamer zelf altijd een beetje vies. Dat is het moment waarop je dat toilet gaat inspecteren en je misschien realiseert dat er hardnekkige vlekken, kalkkringen en dergelijke zijn. Of als je het toilet gebruiken, merk je dat het water moeilijk stroomt, wat duidt op de aanwezigheid van een verstopping die misschien nog heel klein is.

In al deze gevallen kun je proberen de situatie op te lossen met een ingrediënt dat je zeker in de keuken hebt en dat zelf reinigt, desinfecteert en ontgeurt, en als het wordt gecombineerd met een andere geweldige bondgenoot van huishoudelijke reiniging, is het resultaat nog beter.

Advertisement
Creativo

Creativo

Je denkt waarschijnlijk aan witte azijn, dat eigenlijk altijd helpt bij het schoonmaken en ontgeuren van het toilet, omdat het kalkaanslag tegengaat. Of Coca Cola, dat een verrassende bondgenoot is tegen kalkvlekken en bij kleine verstoppingen. Maar er is ook iets anders dat handig is. Dit is afwasmiddel. Ongeacht de geur, elk afwasmiddel dat het vuil van de vaat kan ontvetten zal nuttig zijn voor dit middel. Daarnaast heb je een pan (of een waterkoker, bij voorkeur een elektrische) en water nodig.

De werkwijze is heel eenvoudig:

1. Breng 3 liter water bijna aan de kook. Als je de waterkoker gebruikt, kun je een liter per keer koken (of afhankelijk van de capaciteit) en in een kan gieten. De tijd die je nodig hebt om de handeling te herhalen, verlaagt de temperatuur van het water.
2. Giet een half kopje afwasmiddel rechtstreeks in het toilet.
3. Giet de pan/kan met heet water voorzichtig en langzaam leeg in het toilet. Als je het gevoel hebt dat het toilet te vol wordt, kun je de spoelklep sluiten.
4. Wacht minstens 15-20 minuten en sluit de deksel van het toilet.

Zeep, samen met warm water, kan vuilvlekken en korsten op de toiletpot losmaken, en als er een kleine verstopping is, zal het daar ook op inwerken. Na maximaal een half uur moet je merken dat het probleem is verdwenen en de pot schoner is als je het toilet doorspoelt. Je kunt jezelf ook helpen met een toiletontstopper voor een beter resultaat nadat heet water en afwasmiddel op de verstopping hebben gewerkt.

En om dit middel nog beter te maken als er hardnekkige vlekken moeten worden schoongemaakt, kun je twee eetlepels afwasmiddel mengen met 2 of 3 eetlepels baking soda in een kleine kom, zodat er een pasta ontstaat. Je wrijft het op de vlekken, laat het een kwartiertje inwerken en giet er dan kokend water bij en ga verder zoals bij de andere methode.

Als je vaak afwasmiddel gebruikt (met of zonder baking soda), heb je een schoon en geurig toilet zonder al te veel verschillende schoonmaakmiddelen te hoeven kopen!

Advertisement