Vogels aantrekken in de tuin: trucs om de tuin te vullen met gezellig getjilp

door Natasja

29 Maart 2024

Vogels aantrekken in de tuin: trucs om de tuin te vullen met gezellig getjilp
Advertisement

Een tuin gevuld met het getjilp van verschillende vogelsoorten is zeker een aangename ruimte voor bucolische rust en ontspanning, en je kunt dit allemaal gemakkelijk bereiken door speciale trucs toe te passen.

Vogels aantrekken in de tuin kan ook een manier zijn om het ecosysteem te ondersteunen door een ideale nestomgeving te creëren, ook in gebieden waar vooruitgang het voor hen moeilijker zou maken om te blijven.

We leggen uit waarom het belangrijk is om wilde vogels naar de tuin te lokken en wat de effectieve methoden zijn om dit gemakkelijk te doen.

Het belang van het aantrekken van wilde vogels in de tuin

Het belang van het aantrekken van wilde vogels in de tuin

Pexels

Wilde vogels hebben verschillende voordelen voor de buitenruimtes:

  • door van de ene plant naar de andere te gaan, worden deze dieren gemakkelijk toevallige bestuivers, die stuifmeel tussen verschillende soorten vervoeren en zo hun groei en voortplanting bevorderen;
  • vogels zijn ook erg belangrijk in de biologische strijd tegen ongedierte: door zich te voeden met larven en insecten zijn deze kleine dieren erg nuttig in het elimineren van muggen, muggen, slakken en andere insecten die mogelijk schadelijk zijn voor de gewassen;
  • tot slot zullen de kinderen door de aanwezigheid van vogels meer tijd buiten doorbrengen om ze te observeren en kun je ze leren hoe belangrijk het is om te zorgen voor het ecosysteem en de kleine dieren die erin leven.

 

Advertisement

Hoe trek je vogels naar de tuin?

Hoe trek je vogels naar de tuin?

PickPik

Om vogels naar de tuin of het terras te lokken, is het het makkelijkst om ze voedsel aan te bieden, zoals zaden en gedroogd of vers fruit:

  • rozijnen, appels, havervlokken of zemelen, noten en hazelnoten zijn perfect om deze kleine gevederde vrienden aan te trekken;
  • zaden zijn ook een smakelijke maaltijd voor kleine vogels; zwarte zonnebloempitten zijn de perfecte oplossing omdat vogels daar erg dol op zijn en ze zijn een zeer energiek en voedzaam voedsel, perfect om de wintermaanden door te komen. Lijnzaad, papaver, distel en gestreepte zonnebloempitten zijn ook goede alternatieven, samen met tarwe.

Om ze het voedsel van keuze te geven, maak je een voederhuisje voor de kleine vogels, hetzij door zelf te knutselen of door een van de in de handel verkrijgbare modellen te kopen: je moet het op een plek zetten die beschermd is tegen roofdieren en rustig, op redelijke afstand van struiken of bomen. Zorg ervoor dat je het voederhuisje altijd goed schoonmaakt en wast, en zet er een bakje water bij dat altijd klaar is voor gebruik.

Tot slot, in de koudere maanden, geef de vogels een schuilplaats om ze te helpen een nestje te bouwen.

Planten die vogels aantrekken in de tuin

Planten die vogels aantrekken in de tuin

Pxhere

De keuze van planten is ook cruciaal voor het bezoeken van vogels in de tuin:

  • een haag of struik van een inheemse soort biedt extra beschutting voor vogels, die er hun nesten graag in bouwen;
  • aromatische planten oefenen een grote aantrekkingskracht uit door hun felle kleuren en intense geur;
  • tot slot zijn bloeiende planten ook perfect om vogels naar de tuin te lokken, omdat ze hen voorzien van vers voedsel dat altijd beschikbaar is met hun zaden.

Nu is de tuin klaar om je gevederde vrienden te verwelkomen!

Advertisement