Teken in de tuin? Ontdek 6 middelen om ze kwijt te raken en de gezondheid van jezelf en je huisdieren te beschermen

door Natasja

04 Juni 2023

Teken in de tuin? Ontdek 6 middelen om ze kwijt te raken en de gezondheid van jezelf en je huisdieren te beschermen
Advertisement

Iedereen met een tuin of ook een hond of kat weet dat teken een geduchte bedreiging voor hun gezondheid vormen. Deze parasitaire insecten voeden zich met het bloed van onze viervoeters en kunnen soms zelfs hun lichaam binnendringen. Maar zelfs als dat niet gebeurt, is hun speeksel het echte risico, omdat het gemakkelijk ernstige ziekten kan overbrengen, zoals de ziekte van Lyme en andere. Bovendien vormen teken ook voor mensen dezelfde risico's, hoewel we ons waarschijnlijk wel realiseren dat er een op onze huid loopt voordat hij bijt.

Teken komen natuurlijk voor op het platteland, maar eigenlijk overal waar voldoende vegetatie en dierlijk verkeer is, vooral als wilde dieren - maar niet alleen. Dit betekent dat het niet onwaarschijnlijk is ze in de tuin aan te treffen, vooral van het voorjaar tot de nazomer. De maanden waarin teken op bijvoorbeeld honden en katten het gemakkelijkst worden opgemerkt, zijn van mei t/m juli.

Wat kun je doen om teken uit je tuin te houden? Er zijn enkele middelen die je kunt proberen.

Advertisement
Zumioo/Reddit

Zumioo/Reddit

Hoe weet je of er teken zijn? Als je dieren hebt, moet je die heel vaak controleren, maar er is ook een truc die soms helpt. Aangezien teken zich vestigen op gebladerte en bladeren waar ze in contact kunnen komen met dieren die er tegenaan schuren, kun je een oude, lichte, witte doek of laken nemen en die over de planten of het gras halen. Analyseer vervolgens alle bloedlichaampjes die je erop ziet: sommige kunnen ongevaarlijke insecten zijn, maar andere kunnen teken zijn.

Remedies om te proberen:

  • Diatomeeënaarde, ook bekend als kiezelgoer: dit is een poeder gemaakt van de versteende sedimenten van eencellige algen, diatomeeën genaamd, dat online of in landbouwwinkels of misschien dierenwinkels kan worden gevonden. Wanneer ongedierte zoals teken (maar ook andere plantbeschadigende insecten) het opneemt, absorbeert de diatomeeënaarde de vloeistoffen en vetten van hun exoskelet, waardoor het uiteindelijk uitdroogt en tot hun dood leidt. Het moet rechtstreeks op de grond rond de planten worden gestrooid of in elk geval waar de aanwezigheid van teken wordt vastgesteld. Het wordt aanbevolen een masker te dragen om inademing te voorkomen, en de aanwijzingen op de verpakking met betrekking tot de benodigde hoeveelheden te volgen.
  • Van sommige planten wordt gezegd dat ze afwerend werken. Met name knoflook, salie, munt, lavendel, rozemarijn en goudsbloem zijn hiervoor geschikt, vanwege de essentiële oliën die ze bevatten, die verantwoordelijk zijn voor de geur die wij lekker vinden ruiken maar waar insecten en ongedierte een hekel aan hebben. Ze zouden daarom een goede keuze kunnen zijn voor borders en op vensterbanken en balkons.
  • De tuin minder aantrekkelijk maken voor bepaalde soorten wilde dieren, met name bepaalde knaagdieren die vaak teken bij zich dragen. Voortdurend onderhoud en regelmatige controle van gebieden met dikkere vegetatie of hoog gras zijn essentieel.
  • De tuin kan ook worden ingericht om teken te ontmoedigen: teken houden van schaduwrijke en vochtige plekken, dus zorg ervoor dat je bepaalde planten of zelfs grassen niet te veel laat groeien om hun favoriete habitat te creëren.
  • Cederhoutsnippers: deze op de grond strooien en als mulch gebruiken is een andere methode om teken te ontmoedigen.
  • Trek vogels en dieren aan die roofdieren van teken zijn: gaaien, lijsters, sialia (blauwe vogels) voeden zich ook met dit ongedierte. Ook ganzen, eenden, kalkoenen!

Advertisement
debowak/Reddit

debowak/Reddit

Wat de preventie bij dieren betreft, raadpleeg de dierenarts voor advies over de beste afweermiddelen: spot-on druppels die eenmaal per maand moeten worden toegediend zijn het handigst, maar halsbanden, Neem-olie en andere middelen kunnen ook helpen. En er zijn ook afweermiddelen voor op de huid, net als voor muggen.

Klaar om je tuin te ontdoen van teken?

Advertisement