Lieveheersbeestjes: 7 natuurlijke methoden om ze uit huis te houden

door Natasja

26 Maart 2023

Lieveheersbeestjes: 7 natuurlijke methoden om ze uit huis te houden
Advertisement

Terwijl insecten over het algemeen geen grote populariteit genieten, en zelfs vaak angst of afkeer oproepen, behoren lieveheersbeestjes tot de weinige die iedereen leuk vindt. Met hun onmiskenbare uiterlijk, rood met zwarte stippen, is het leuk om ze te ontdekken op wat bladeren in de tuin of op het balkon. Ze worden zelfs beschouwd als gelukbrengende insecten, en je zult ze zeker gezien hebben in de vorm van sieraden, accessoires of als decoratief motief op kleding en oneindig veel voorwerpen. In veel kindertekeningen komen ze zelfs voor.

Meestal worden ze dus niet als negatief beschouwd, en terecht, maar met enige voorzichtigheid: als ze in feite geen problemen veroorzaken in de tuin - ze kunnen zelfs een weldadige aanwezigheid blijken te zijn - kan het gebeuren dat ze besluiten om het huis binnen te gaan. En in dat geval kan je je toevlucht nemen tot een of andere methode om ze weg te houden.

Advertisement
Rozilla5150/Reddit

Rozilla5150/Reddit

Als je er een paar ziet tussen het groen, in de tuin of op het balkon, verwijder ze dan niet. Deze kostbare diertjes zijn namelijk natuurlijke vijanden van allerlei ongedierte en insecten die schadelijk zijn voor planten. Ze voeden zich met de larven en kleinere insecten, zodat ze een vorm van natuurlijke bestrijding worden die ons kan behoeden voor het gebruik van pesticiden, die vaak schadelijk zijn voor planten en andere nuttige insecten.

Lieveheersbeestjes behoren bijvoorbeeld tot de dieren die mensen kopen (samen met neuroptera) juist om de aanwezigheid van cochenille te bestrijden!

Advertisement

Hoe houd je lieveheersbeestjes uit huis

Hoe houd je lieveheersbeestjes uit huis

confusedcertainty/Reddit

Zelden verschijnen lieveheersbeestjes echter in grote aantallen in huis. Ze komen meestal in de winter binnen, om beschutting te zoeken als ze overwinteren (er zijn soorten die dit doen), en kunnen zich zeer snel voortplanten.

Aangezien deze insecten waardevol kunnen zijn om de hierboven genoemde redenen, verdient het de voorkeur om advies in te winnen van deskundigen op dit gebied alvorens ze te verwijderen, beter nog diegenen die werken als handelaren in deze en andere soorten insecten voor volledig biologische ongediertebestrijding (ze zijn te vinden door online te zoeken of misschien door te vragen in tuincentra en kwekerijen).

Anders kun je deze methoden proberen:

  • Gebruik een lichtval: er zijn lichtvallen te koop, maar je kunt ze ook zelf maken,https://ipm.osu.edu/sites/ipm/files/imce/how%20to%20make%20a%20light.pdf met behulp van een plastic fles, een gloeilamp en verder weinig. Met deze vallen lok je de lieveheersbeestjes in één bak, en kun je ze buiten het huis loslaten, waar ze goed van pas komen.
  • Als het er niet te veel zijn, en ze zich op één plaats concentreren, draag dan handschoenen en neem een vrij stijf stuk papier en een stoffer. Probeer ze allemaal voorzichtig in de stoffer te krijgen en laat ze buiten los. Op dezelfde manier kun je proberen ze in bakken met een deksel te stoppen. Sommige zullen wegvliegen, maar je zult er veel kunnen verwijderen.
  • Stofzuiger: dit is zeker een minder zachte methode, maar misschien lukt het je toch om er een paar buiten te krijgen.

Afweermiddelen

Afweermiddelen

Venciczech/Reddit

 

Natuurlijke methoden om lieveheersbeestjes uit de buurt van het huis te houden zijn:

  • Chrysanten: geplant rond ingangspunten (meestal oude raamkozijnen en dergelijke), kunnen ze ook werken als afweermiddel tegen andere ongewenste insecten.
  • Etherische oliën (lavendel, citroen, citronella): voeg ze toe aan de producten die je gebruikt om oppervlakken te wassen, vooral in de buurt van deuren en ramen, of maak zelfgemaakte sprays om af en toe te spuiten.
  • Kruidnagel of laurier: deze planten hebben ook geuren die ongewenst zijn voor lieveheersbeestjes, net als voor veel andere insecten, dus DIY middelen op basis van deze ingrediënten zijn nuttige bondgenoten om ze te weren.

Heb je wel eens veel lieveheersbeestjes in huis gehad?

Advertisement