Houten schijven: 4 creatieve ideeën om er mooie woonaccessoires van te maken

door Natasja

01 April 2023

Houten schijven: 4 creatieve ideeën om er mooie woonaccessoires van te maken
Advertisement

Houten schijven zijn een DIY materiaal dat weinig kost en gemakkelijk verkrijgbaar is in elke hobbywinkel.

Op het eerste gezicht lijken ze misschien een nogal neutraal voorwerp, waar niet veel mee gemaakt kan worden. In plaats daarvan zijn ze een ongelooflijke en onvermoede bron van ideeën die creatief kunnen worden uitgewerkt tot allerlei decoraties, voorwerpen en woonaccessoires.

Wij tonen je hieronder enkele van deze ideeën die je op vrij eenvoudige wijze kunt realiseren door ze na maken of te personaliseren.

via Creativo/Facebook

Advertisement

1. Onderzetters

1. Onderzetters

Creativo/Facebook

Voor fantastische onderzetters heb je alleen sjablonen, acrylverf met een spons en vinyllijm met een penseel nodig. Versier elke schijf naar wens met de sjablonen en acrylverf en maak je favoriete ontwerpen. Laat de stencils drogen en breng dan een laag vinyllijm aan op het oppervlak van de schijf, die, eenmaal droog, verandert in een glanzende, watervaste laag die het ontwerp verzegeld en beschermt.

Advertisement

2. Theepotonderzetter

2. Theepotonderzetter

Creativo/Facebook

Als je een mooie theepotonderzetter wilt maken, neem de schijven en voeg ze samen in de vorm van een bloem. Om ze aan elkaar te bevestigen en bij elkaar te houden, gebruik je hete lijm, die je aanbrengt op de randen waar ze elkaar raken. Knoop vervolgens een touwtje om de buitenste rand alsof het een omtrek vormt. Versier het oppervlak van de bloem zoals hierboven geïllustreerd voor de onderzetters, met acrylverf en sjabloon. Breng ten slotte de gebruikelijke laag vinyllijm aan en na het drogen is je theepotonderzetter klaar voor gebruik.

3. Servettenhouder

3. Servettenhouder

Creativo/Facebook

Een originele en functionele servethouder maken is ook heel eenvoudig. Zaag een kleine schijf doormidden met een ijzerzaag en snij er twee halve maantjes uit van dezelfde grootte. Bevestig ze in het midden van een andere schijf die als basis dient, zodat ze er loodrecht op staan en evenwijdig aan elkaar. Versier vervolgens naar wens met sjablonen, acryl en vinyllijm.

4. Schilderijtje

4. Schilderijtje

Creativo/Facebook

En met houten schijven kun je zelfs schilderachtige schilderijtjes maken met foto's erop afgedrukt. Neem de foto die je op de schijf wilt afdrukken op papier en knip hem uit op dezelfde grootte als de schijf zelf, zodat het af te beelden onderwerp in het midden komt. Breng een laag vinyllijm aan op zowel het oppervlak van de schijf als de foto en plak de foto op de schijf met de afbeelding ondersteboven en in contact met het oppervlak van de schijf. Laat het drogen en begin dan met een in water gedrenkte spons de oppervlaktelaag van de schijf nat te maken. Hierdoor ontstaat een soort film die je moet afvegen tot je het beeld van de foto op het schilderijtje ziet.

Om eventuele twijfels over de verschillende stappen in de beschreven procedures weg te nemen, kun je de onderstaande video bekijken.

Advertisement