Te veel mieren rond het huis? Sommige planten kunnen je helpen ze weg te houden

door Natasja

03 Mei 2022

Te veel mieren rond het huis? Sommige planten kunnen je helpen ze weg te houden
Advertisement

Hoe vaak zie je niet een lange rij mieren door je tuin lopen? Zodra de temperatuur stijgt, zien we weer veel insecten in de groene hoekjes. Mieren zijn op zich niet per se een plaag, maar als het er veel zijn en ze zich in de buurt van het huis bevinden, kan het zo zijn dat ze hun weg naar voedselvoorraden vinden.

Chemische afweermiddelen kunnen worden gebruikt om ze weg te houden, maar ze kunnen niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid (vooral die van kinderen) of die van onze huisdieren. Er zijn ook natuurlijke producten, die minder doeltreffend zijn, vooral na verloop van tijd, en we kunnen ook rekenen op sommige planten waar deze dieren niet van houden. De bekendste zijn laurier, lavendel, kattenkruid, citronella en pyrethrum. Maar er zijn ook andere planten te overwegen voor de bloemperken en plantenbakken rond het huis, zoals de planten die we hieronder aangeven.

Advertisement

Ruta

Ruta

Commons Wikimedia

Ruta (Ruta graveolens) is een aromatisch kruid dat "zichzelf kweekt", van het soort dat in veel gebieden in het wild groeit en niet bang is voor kou of hitte. Ze zijn zeker niet zo decoratief als andere planten, maar in een perkje samen met andere meer opvallende kruidachtige planten zijn ze echt heel mooi.

Het is ook eetbaar: de verse bladeren worden gebruikt om salades, vlees of vis te aromatiseren; en het is ook vaak het hoofdingrediënt in likeuren zoals grappa en digestieven.

Advertisement

Duizendblad

Duizendblad

Commons Wikimedia


Duizendblad (Achillea millefolium) is een plant met vele geneeskrachtige eigenschappen en is gemakkelijk te kweken. Hij groeit goed, zelfs op arme grond, zolang er maar geen waterretentie is. Hij verdraagt ook hoge temperaturen en korte perioden van droogte.  

De soort die ook spontaan groeit, heeft witte bloemen, maar er zijn cultivars met gele, roze, rode en andere bloeiwijzen. Hij heeft ook een lange bloeiperiode en wordt daarom vaak gebruikt bij het ontwerpen van kleurrijke bloemperken.

Alsem

Alsem

Commons Wikimedia


Alsem (Artemisia absinthium) is een andere plant die nuttig kan zijn bij het afweren van insecten zoals mieren.  Het is een dichte struik met zeer aantrekkelijke zilverachtige, donzige bladeren, die de hele zomer kleine gele bloemen geeft. Hij wordt gebruikt bij de bereiding van vele alcoholische dranken en zijn naam is verbonden met vele fascinerende mythes. Hij heeft volle zon nodig, maar is gemakkelijk betreft grond en water.

Denk ook aan monarda, osagedoorn, salie en rozemarijn: ze zijn niet alleen mooi, maar ook nuttig in deze gevallen!

Advertisement