IJsvorming in de vriezer? 2 methodes om het te verwijderen en 1 om te vermijden de vriezer te ontdooien

door Natasja

03 Juni 2023

IJsvorming in de vriezer? 2 methodes om het te verwijderen en 1 om te vermijden de vriezer te ontdooien
Advertisement

Ons leven zou er heel anders uitzien zonder een vriezer in de keuken, hoe klein die ook is. Dankzij de vriezer kunnen we voedsel inslaan, restjes lang bewaren en, kortom, verspilling voorkomen. Zijn aanwezigheid is bijna altijd vanzelfsprekend, maar wanneer hij niet naar behoren werkt, beseffen we hoe waardevol hij eigenlijk is.

Hoewel de nieuwere modellen no-frost zijn, zodat ze vanzelf zouden moeten kunnen ontsnappen aan het gevaar van ijsvorming aan de binnenkant, lopen oudere of goedkopere modellen vaak het risico op deze gevreesde eventualiteit. En het is niet zeker dat een of andere storing niet ook bij modernere modellen tot ijsvorming leidt. Wat te doen? Er moet zo snel mogelijk actie worden ondernomen om alle ontstane verstoppingen te verwijderen, zodat het apparaat weer naar behoren kan werken - en hoge reparatiekosten en een hoger verbruik, dat vervolgens op de rekening verschijnt, kunnen worden voorkomen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Voordat je begint, zorg ervoor dat je weet waar je al het voedsel dat je in de vriezer bewaart, tijdelijk kunt opslaan: je kunt een ander apparaat hebben, je kunt dingen in de koelkast laten staan met extra ijs, je kunt profiteren van de zeer lage wintertemperaturen (als je dit wel eens in die periode doet) of je kunt vrienden en familieleden vragen om het voedsel een dag te bewaren.

Een andere onwrikbare voorzorgsmaatregel: haal de stekker van de vriezer uit het stopcontact. Als de vriezer een compartiment is dat verbonden is met de koelkast, kun je nagaan of het mogelijk is alleen de vriezer uit te schakelen en de koelkast te laten draaien. Anders moet je ervoor zorgen dat je de stekker van het hele apparaat uit het stopcontact haalt en moet je ook voorkomen dat het gekoelde voedsel bederft.

Laatste nuttige voorbereiding: leg oude handdoeken of theedoeken rondom de vriesopening, want het is onvermijdelijk dat er water op de vloer komt en je moet voorkomen dat er een plas ontstaat. Draag ook comfortabele schoenen die niet gemakkelijk uitglijden op de natte vloer.

Methoden die je kunt proberen

1. Pan met warm water: dit is de gemakkelijkste. Neem gewoon een pan en vul die met zeer heet water, plaats die op de bodem van de vriezer, sluit de deur en laat de warmte het grootste deel van het ijs smelten. Ondertussen droog je het water dat ontstaat. Misschien moet je voor een tweede ronde meer water gebruiken, maar meestal werkt het.
2. Föhn: een föhn is een wat riskantere keuze, omdat het een elektrisch apparaat is, maar het kan de verwijdering versnellen. Richt hem op de los te maken blokken en wrik ze tegelijkertijd los.

Gebruik in geen geval scherpe of metalen voorwerpen, maar liever houten pollepels. Het vergt wat geduld, maar deze methodes werken. Soms wordt zout aanbevolen, maar dat is riskant omdat het dan de binnen- of buitenkant kan aantasten als het er aan het eind van de handeling niet perfect wordt weggehaald.

Maak van de gelegenheid gebruik om aan het eind de hele vriezer schoon te maken voordat je hem weer aanzet: gebruik water met een beetje afwasmiddel en een paar druppels azijn of een paar eetlepels citroensap, maar spoel altijd goed af.

Advertisement