Voorjaarsschoonmaak: deze 6 natuurlijke producten zijn genoeg voor een schoon en glanzend huis

door Natasja

04 Mei 2024

Natuurlijke schoonmaakmiddelen voor de voorjaarsschoonmaak
Advertisement

De lente is de perfecte tijd om een grote schoonmaakbeurt te houden en het huis te ontdoen van het stof en de muffe lucht die tijdens de winter onvermijdelijk hun stempel hebben achtergelaten.

Agressieve chemische schoonmaakmiddelen gebruiken is soms de meest directe keuze om het volledige succes van deze handeling om netheid en orde te herstellen te garanderen, maar er zijn een aantal natuurlijke en ecologische alternatieven om het huis te laten glanzen zonder het milieu te schaden.

Hieronder stellen we 6 natuurlijke producten voor die perfect zijn voor een geslaagde voorjaarsschoonmaak.

Advertisement

1. Baking soda

Aqua Mechanical/Flickr

Baking soda is een van de essentiële ingrediënten om het huis schoon te maken, dankzij de witmakende en licht schurende werking en het vermogen om onaangename geuren te absorberen, waardoor het zeer nuttig is voor het schoonmaken van alle oppervlakken in huis, inclusief sanitair, roestvrij staal en meubelstoffen, maar ook een zeer waardevol hulpmiddel voor het verwijderen van onaangename geuren uit koelkasten, kasten, lades, schoenenrekken en meer in het algemeen uit kleine ruimtes.

Gebruik het door een dikke pasta te maken met een beetje water die je rechtstreeks op het te reinigen oppervlak aanbrengt en eventueel een paar minuten laat inwerken om het oplossen van vlekken te vergemakkelijken.

Als je het op meubelstoffen wilt aanbrengen, strooi het poeder gewoon op het oppervlak en laat het een paar uur inwerken voordat je gaat stofzuigen.

Als je daarentegen je kamers wilt ontgeuren, kun je de baking soda in een kommetje of zakje doen voor lades en kasten, eventueel geparfumeerd met essentiële oliën om een aangename geur te verspreiden.

Advertisement

2. Citroenzuur

needpix.com

Als je kalkaanslag wilt verwijderen, is het middel bij uitstek citroenzuur, een product met een sterke antikalkwerking dat perfect is voor het verwijderen van aanslag van elk hard oppervlak in huis: sanitair, aanrechten, fornuizen en zelfs ramen. Ook aangebrande pannen kunnen gemakkelijk worden schoongemaakt door ze te weken in water en 2 eetlepels citroenzuur.

Citroenzuur is ook perfect voor een grondige reiniging van de huishoudelijke apparaten, die gemakkelijk kalkaanslag kunnen hebben, niet alleen in de zichtbare delen maar ook in de leidingen: doe citroenzuur direct in de trommel van een lege wasmachine en vaatwasser.

Gebruik dit product ook om moeilijke vlekken zoals roest van de stoffen te verwijderen of gebruik het in plaats van wasverzachter en glansspoelmiddel om de wasefficiëntie van de wasmachine en vaatwasser te verbeteren.

3. Witte azijn

Willis Lam/Flickr

Witte azijn is een ander geweldig natuurlijk schoonmaakmiddel en kan een zeer waardevol hulpmiddel zijn bij de voorjaarsschoonmaak. De milde zuurgraad maakt het een uitstekende kalkverwijderaar net als citroenzuur; het heeft ook een antibacteriële werking waardoor het zeer effectief is tegen bacteriën, schimmel en onaangename geuren, daarom kun je het gebruiken om de koelkast of kasten te ontgeuren door ze schoon te maken met witte azijn.

Ramen, spiegels en stalen oppervlakken zullen prachtig glanzen als je een mengsel van gelijke delen water en witte azijn gebruikt om ze schoon te maken.

4. Zwarte zeep

Amazon

Zwarte zeep is een product dat alleen gemaakt is van plantaardige olijf- en lijnzaadolie, volledig biologisch afbreekbaar en zeer effectief voor de natuurlijke schoonmaak van het huis. Dit product is verkrijgbaar in vloeibare of pastavorm en is een zeer effectieve ontvetter die je kunt gebruiken om vloeren van elk materiaal schoon te maken, alle vettige oppervlakken in de keuken inclusief pannen en stoffen te reinigen, maar ook als shampoo voor de huisdieren en voor het voorkomen en verwijderen van ongedierte uit de planten.

Veelzijdig en biologisch afbreekbaar, als je het in vloeibare vorm koopt kun je het gemakkelijk gebruiken om schoonmaakmiddelen voor veel verschillende doeleinden te bereiden.

5. Marseillezeep

Pickpik

Marseillezeep staat bij de meesten bekend als waszeep die geschikt is voor zelfs de meest gevoelige huid, maar Marseillezeep is ook nuttig voor veel andere doeleinden in huis, vooral tijdens de voorjaarsschoonmaak.

Naast het klassieke gebruik voor de hand- en machinewas, is Marseillezeep ook ongelooflijk handig voor het reinigen van ramen en spiegels, het wassen van vloeren en meer in het algemeen voor het reinigen van alle oppervlakken in huis, zelfs de meest delicate, waarop het zijn ontvettende werking kan uitoefenen zonder ze te beschadigen.

Koop de zeep in vlokken zodat je ze vrij kunt gebruiken voor al de voorbereidingen.

Advertisement

6. Tea tree olie

Needpix.com

We sluiten af met een product dat gemakkelijk kan worden gebruikt als aanvulling op alle hierboven genoemde producten, om zijn sterke antibacteriële en antiseptische eigenschappen toe te voegen aan de ontvettende en reinigende werking. Dankzij dit ingrediënt kan het huis perfect schoongemaakt worden op een natuurlijke en duurzame manier.

Je kunt ook gewoon een paar druppels mengen in een flesje water, en alcohol toevoegen om de verspreiding te vergemakkelijken, om een krachtig antiseptisch middel te krijgen, handig om ziektekiemen en bacteriën die typisch zijn voor het winterseizoen te elimineren.

Gebruik jij deze producten al om je huis schoon te maken?

Advertisement