13 tuindecoratieprojecten met takken en boomstammen om je te inspireren

door Natasja

04 Mei 2024

Advertisement

Een tuin inrichten betekent niet alleen planten en meubels kiezen, maar ook zelf iets toevoegen met een vleugje creativiteit. Takken en stammen kunnen namelijk worden gebruikt om allerlei soorten structuren te maken: sommige om als meubels te gebruiken, andere om planten te ondersteunen en weer andere om de groene ruimte op een unieke manier te versieren en er charme aan toe te voegen. Hier zijn een paar ideeën om inspiratie op te doen.

Advertisement

1. Een stoel van takken

pentydeval.tumblr.com

De takken werden in dit geval gebruikt voor een sculptuur die misschien zelfs een klein gewicht kan dragen: het heeft de vorm van zo'n klassieke smeedijzeren stoel, en zelfs een mosmat in plaats van een kussen! Mooi op zichzelf, maar ook mooi als steun voor een pot bloemen!

Advertisement

2. Een nuttig en volledig natuurlijk tafeltje

thimbledoodle/Blogspot

Met takken in goede staat, die nog stevig zijn, kun je een tafeltje maken zoals dit, met zelfs een plank eronder: nog een handige opbergplek, zowel voor gereedschap als voor potten!

3. Latwerk van elke grootte

ellenogden.com

Er zijn veel klimplanten die een goede ondersteuning nodig hebben om in al hun schoonheid te kunnen groeien, maar er zijn ook andere - zoals bepaalde rozen - die ondersteund kunnen worden zodat ze niet overgeleverd zijn aan de wind en zo een mooie en makkelijke vorm hebben die makkelijk te verzorgen is. Als je het latwerk maakt met sterke takken of ook bamboestokken, kan het de grootte en vorm hebben die je wilt.

4. Groeiende planten beschermen

gardengatemagazine.com

Met de flexibelere takken kun je kooien maken die sommige dieren, zoals huisdieren, uit de buurt van jonge planten houden.

5. Pergola's op maat

joannamrobertson.wordpress.com

Iedereen die kan bouwen met hout kan stevige boomstammen kiezen waarmee luifels, pergola's en dergelijke in elkaar kunnen worden gezet: het zal prachtig zijn om onder een handgemaakt groen dak te wandelen of te eten!

Advertisement

6. ... Voor elke behoefte!

gardenvisit.com

Een soortgelijk idee, waarbij de wanden worden bedekt door een deken van groen, creëert een schaduwrijke en misschien wel heerlijk ruikende ruimte!

7. Fantasierijke sculpturen

ignant.com

Wie zegt dat de creaties alleen nuttig moeten zijn? Ze kunnen ook een puur artistieke en decoratieve waarde hebben, om van de tuin een ontdekkingswereld vol fantasie te maken.

Een voorbeeld? Deze bogen en cirkels, sculpturen met mystieke charme gemaakt door kunstenaar Spencer Byles tijdens zijn verblijf van een jaar in de Alpes-Maritimes in Frankrijk.

Advertisement

8. Een vogelhuisje

sherwoodcreations.blogspot.co.uk

Een schuilplaats bieden aan vogels is een manier om nuttige dieren naar het ecosysteem te lokken, en zo'n vogelhuisje is ook decoratief!

9. Sculpturen met flexibele ranken

tulleandchantilly.com

Stel je voor dat je een klimplant met lange en volledig flexibele takken hebt gerooid: voordat je hem weggooit, kun je er een sculptuur van maken zoals deze hangende kransen, gemengd met varenbladeren!

Advertisement

10. Kunstwerken met de natuur

Pinterest

Borden rond een boomstam, die doet denken aan keukenrekjes met meerdere planken! Een paar goed ingevoegde takjes en klaar ben je. Met een beetje geluk kun je er ook mos op laten groeien, of het gewoon neerleggen en versieren met bloemen voor een origineel ornament tijdens een evenement!

11. Een kleurrijk idee

Pinterest

Heb je er wel eens aan gedacht dat houten boomstammen reusachtige kleurpotloden kunnen worden?

Advertisement

12. Het onverwachte element

Pinterest

En is het ooit bij je opgekomen dat de ruimte tussen twee naast elkaar liggende boomstammen gevuld zou kunnen worden met vuurrode strepen? Een kleurrijke installatie die een onverwacht tintje zal geven aan elke tuin!

13. Een koele, natuurlijke tent

@what_a_view_cottage/Instagram

Er zijn klimplanten met delicate stengels die bedekt zijn met bloemen in duizend kleuren, zoals lathyrussen. Ze worden gebruikt in dit prachtige ontwerp van een kegelvormige tent (zoals een indiaanse tipi), waar ze schaduw bieden in plaats van de stof.

Heb je al ideeën opgedaan om de tuin te versieren?

Advertisement