Schaduw en privacy op het balkon: bamboe biedt duizend mooie en nuttige oplossingen

door Natasja

19 April 2024

Schaduw en privacy op het balkon: bamboe biedt duizend mooie en nuttige oplossingen
Advertisement

Een balkon hebben en er vrij gebruik van maken, het niet alleen kunnen afschermen tegen nieuwsgierige blikken maar ook tegen de zonnestralen: dit is het perfecte recept voor het creëren van een buitenhoekje om van te genieten tijdens het warme seizoen, en bamboe is het natuurlijke materiaal om dit te bereiken. Of je nu de reling afschermt met bamboematten, het uitzicht en de schaduw bedekt met schermen of privacy en schaduw creëert door kunstig plantenbakken te plaatsen die gevuld zijn met bamboe, er zijn heel veel opties voor elke smaak.

Advertisement

1. Privacy met bamboematten

@gardencharmers/Instagram

Als het balkon metalen relingen heeft en geen muurtjes, zullen die automatisch ineffectief zijn bij het afschermen van het zicht op het onderste deel van het balkon, zowel voor mensen die vanaf de straat kijken als vanaf andere gebouwen in de buurt. Het lijkt onbelangrijk, maar in werkelijkheid betekent het afschermen van de reling zoals een laag muurtje zou doen, dat er een visuele barrière wordt opgeworpen die de vloer verbergt en de zonnestralen een beetje meer tegenhoudt, zodat het niet te snel warm wordt tijdens de warmere seizoenen.

Dit betekent meer privacy, relaxter bij het schoon en netjes houden (andere mensen kunnen het toch niet zien!) en ook een iets minder warme vloer, wat fijn is voor jezelf en voor alle potplanten die je besluit daar te zetten.

Advertisement

Hele bamboestengels

Amazon

In plaats van synthetische netten of PVC-panelen is bamboe een natuurlijke en toch duurzame optie. Je kunt het weerbestendig maken, het kost niet te veel en het wordt minder warm dan synthetische materialen.

Daarom worden de matten meestal gemaakt van naast elkaar liggende bamboestokken, die recht zijn en op dezelfde hoogte zijn afgezaagd. Je kunt ze heel en met hun natuurlijke kleur kiezen.

Amazon

Er zijn ook verschillende kleuren, zoals deze bruine. Aangezien dit een houtsoort is, kan je het naar wens verven met geschikte verf, misschien om de kleuren beter te mengen die zowel zichtbaar zijn vanaf de buitengevel als voor jezelf als je het balkon betreedt en deze grote ruimte bedekt met bamboestokken ziet.

Bamboestroken

Amazon

En als het idee van hele stokken je te rustiek lijkt (een uitgesproken tiki-stijl, zou je kunnen zeggen), zijn er ook modellen die stroken gebruiken die ook van bamboe zijn gemaakt, dus in elk geval van natuurlijk hout.

Hoewel bamboe een zeer bestendig hout is, blijft het een organisch materiaal waarbij, overgeleverd aan atmosferische invloeden, maar ook met het risico op termieten of andere parasieten, het altijd een goed idee is om het regelmatig te behandelen met specifieke producten die het beter afdichten en beschermen, zodat het jarenlang meegaat.

2. Bamboeschermen

Sklum

Op grotere balkons of balkons die zijn gedeeld met andere appartementenblokken, zonder gemetselde elementen om de respectieve delen echt te scheiden en af te schermen, kan privacy (en schaduw) worden geleverd met een mooi scherm, klaar om weggeborgen te worden in de maanden waarin je geen tijd buiten doorbrengt. Net als in huis zijn het elementen die zowel decoreren als een nuttige functie hebben!

Ook deze zijn gemakkelijk te vinden in bamboehout, precies ontworpen om tuinen, terrassen of balkons te verfraaien.

Advertisement

3. Bamboeplanten om het balkon af te schermen - Fargesia Rufa

@rozkwitnie/Instagram

Een optie die je altijd moet overwegen, vooral voor degenen die graag een beetje groen op het balkon willen en genoeg ruimte hebben - zoveel ruimte heb je niet nodig! - is om bamboe te kweken in potten en plantenbakken.

Dit betekent dat je een soort groene haag creëert, oftewel een natuurlijke muur die koelere schaduw biedt dan een kunstmatige bedekking, en het heeft ook een aanzienlijke esthetische waarde.

Er zijn veel bamboesoorten, maar als het gaat om soorten die geschikt zijn om in bakken te groeien, hebben sommige de voorkeur. Eén daarvan is Fargesia Rufa. Deze bamboeplant is middelgroot, groeit snel en na verloop van tijd hebben de uiteinden een zacht afhangende vorm, waardoor hij er heel mooi uitziet.

Fargesia nitida “Black Pearl”

venditapianteonline.it

De Fargesia nitida "Black Pearl", ook bekend als "Blue Fountain Bambo", vormt een dichte groep rechtopstaande tot gebogen stengels die gekenmerkt worden door een prachtige donkerpaarse, bijna zwarte kleur waartegen het dunne, heldergroene blad afsteekt. Ze kunnen ook een hoogte van meer dan 3 meter bereiken en zijn goed bestand tegen de kou. Zo'n haag zou ook heel mooi zijn!

Advertisement

Fargesia nitida “Volcano”

@sylwia.hennek/Instagram

Niet-invasief, gemakkelijk te gebruiken in bakken en een van de populairste bamboes voor deze teelt. De Fargesia nitida "Volcano" dankt zijn naam aan de kleur van de stengels, heel mooi donkerrood. Vanwege die kleur wordt hij ook wel "Red Fountain Bamboo" genoemd. Hij groeit goed in halfschaduw, maar houdt niet van te veel wind.

Fargesia Robusta "Campbell"

@thetropicalplantguy/Instagram

Hij is winterhard, heeft dunne stengels en een klein formaat en is ideaal om in bakken te kweken. Vanuit esthetisch oogpunt is het de moeite waard te vertellen dat de pas uitgekomen stokken beschermd worden door een soort huls: hierdoor zien ze er zilverwit uit, in sterk kleurcontrast met de donkergroene delen, zodat het een beetje op een schaakbord lijkt!

Heb jij al een manier gevonden om bamboe op het balkon te gebruiken?

Advertisement