5 onverwachte voorwerpen die je regelmatig schoon moet maken voor een gezonder leven

door Natasja

28 Mei 2024

Een afstandsbediening en een computertoetsenbord
Advertisement

We omringen ons elke dag met voorwerpen die, zonder dat we het weten, grote hoeveelheden vuil kunnen verzamelen. Laten we eens kijken welke vijf voorwerpen je absoluut moet opnemen in je volgende schoonmaakbeurt.

Advertisement

1 - Smartphones en tablet

De achterkant van een smartphone met vuilvlekken door slijtage

Reddit

Uit een onderzoek van de Universiteit van Arizona is gebleken dat de smartphones meer bacteriën bevatten dan een toiletbril.

De belangrijkste reden voor deze verrassende ontdekking is het gebrek aan het regelmatig schoonmaken van het apparaat, in tegenstelling tot het toilet.

Ook het uitwisselen van telefoons kan de overdracht van virussen van de ene persoon naar de andere vergemakkelijken.

Om de mobiele telefoon te ontsmetten, gebruik gewoon een zacht doekje gedrenkt in een alcoholoplossing.

Advertisement

2 - Keuken

Kussens op een bed, de ene schoon en wit en de andere vol met vlekken

@stinkytootz / Reddit

Uit een onderzoek van onderzoekers van het St. Bartholomew's Hospital in Londen en de National Health Service is gebleken dat kussens een groot aantal schadelijke stoffen kunnen verzamelen, waaronder huisstofmijt, dode huiddeeltjes, speekselsporen en verschillende andere soorten bacteriën.

Experts waarschuwen dat deze mix verschillende kwalen kan veroorzaken zoals hoofdpijn en rhinitis, vooral bij mensen met allergieën of een zwak immuunsysteem.

Om deze risico's tot een minimum te beperken, raden we je aan de kussens regelmatig in de wasmachine te wassen of ze om de twee jaar te vervangen als voorzorgsmaatregel.

3 - Matras

Gelige vlekken op een matras

@ChickWithPlants / Reddit

Volgens verschillende onderzoeken kan een matras een thuis worden voor 100.000 tot 10 miljoen mijten en een grote verscheidenheid aan ziektekiemen en bacteriën. Deze aantallen variëren ook afhankelijk van de leeftijd van de matras en de kwaliteit ervan.

Er zijn tegenwoordig innovatieve modellen op de markt die niet alleen de slaapkwaliteit verbeteren, maar ook een betere hygiënische bescherming bieden. Het is echter essentieel om de matras schoon te houden en regelmatig te luchten om ophoping van vocht, dat de vermenigvuldiging van bacteriën bevordert, te voorkomen.

Daarnaast is het goed om minstens wekelijks te stofzuigen met behulp van een stofzuiger.

4 - Afstandsbediening

Een afstandsbediening in een plastic zak

@underthesemaphore / Reddit

De Universiteit van Houston benadrukte in een van haar onderzoeken dat de afstandsbediening, een voorwerp dat dagelijks door iedereen in huis wordt aangeraakt en in contact komt met verschillende resten (zoals popcornkorrels), een broeihaard van bacteriën kan zijn dat vergelijkbaar is met het toilet.

Dit onderzoek richtte zich met name op afstandsbedieningen in hotelkamers en detecteerde de aanwezigheid van miljoenen verschillende soorten bacteriën.

5 - Computertoetsenbord

Een computertoetsenbord bevuild met kruimels

@xmohsen86 / Reddit

Het toetsenbord, een trouwe metgezel van de lange werkdagen, is berucht als een element vol met stof, haar en etensresten vanwege de vele spleten.

Daarom raden we je aan de tijd te nemen om het regelmatig schoon te maken, met een doek bevochtigd met een alcoholoplossing om het te desinfecteren en een stofzuiger om vuil effectief te verwijderen.

Vergeet daarom niet om tijdens je volgende schoonmaakbeurt ook tijd te besteden aan het schoonmaken van deze voorwerpen, die, zoals we hebben gezien, plekken zijn waar veel bacteriën voorkomen.

Advertisement