Overgebleven stukken zeep? Ontdek hoe je ze op 6 creatieve manieren kunt hergebruiken

Janine image
door Janine

03 Oktober 2023

Overgebleven stukken zeep? Ontdek hoe je ze op 6 creatieve manieren kunt hergebruiken
Advertisement

De steeds ecologischere keuze is om zepen in vaste vorm te verkiezen boven vloeibare varianten. En eigenlijk zijn stukjes zeep bij veel mensen thuis altijd een grote klassieker gebleven, al was het maar om de handen te wassen. Ze gaan langer mee, ze hebben een heerlijke geur, ze hebben geen overdaad aan plastic verpakking, en misschien versieren en parfumeren ze de omgeving. Het is ook leuk om ze met je eigen handen vorm te geven, om gepersonaliseerde stukken zeep te maken, die misschien zelfs uitstekende cadeau-ideeën kunnen zijn.

Maar wat te doen als ze bijna volledig op zijn, en je moeilijk te hanteren stukken over hebt, verhard en bovendien lelijk om te zien? In plaats van ze weg te gooien, zijn er verschillende manieren om ze te hergebruiken.

Advertisement

Een nieuw stuk zeep met de restanten van oude stukken

Een nieuw stuk zeep met de restanten van oude stukken

photobank/torange.biz

Als je de gewoonte hebt om altijd hetzelfde type zeep te gebruiken, zal het heel gemakkelijk zijn om alle resten te smelten en een nieuw exemplaar van hetzelfde type te vormen. Als het stuk zeep geen bijzondere kleur of geur heeft, kun je elke keer dat je de restjes gebruikt ook etherische oliën en kleurstoffen voor levensmiddelen (of zelfs kruidenpoeder) toevoegen om het stuk zeep dat je elke keer maakt, aan te passen.

Als je een recept wilt om te proberen een nieuw stuk zeep te maken, hebben we er hier één:

  • restjes zeep
  • 3 eetlepels zoete amandelolie (alternatief extra vergine olijf- of kokosolie)
  • gedestilleerd water (in een hoeveelheid die drie keer zo veel is dan die van zeep)
  • een rasp
  • een sauspannetje
  • een zeepvorm
  • houten pollepel

Zo ga je te werk:

1. Rasp de restjes in een pannetje

2. Voeg het gedestilleerde water toe en breng bijna aan de kook. Vermijd klonten door het mengsel met een houten pollepel te roeren tot alles goed gemengd is

3. Voeg olie toe en roer, zonder te koken

4. Maak de vorm nat met een beetje olie en giet de vloeibare zeep erin

5. Laat het afkoelen en de zeep zal stollen

Je zeep is klaar! Als je etherische olie of kleurstoffen of zelfs kruiden wilt toevoegen, doe dat dan onmiddellijk na het mengen van de zoete amandelolie. Zorg ervoor dat je kruiden kiest die niet irriterend zijn voor de huid of waarvoor je mogelijk intoleranties of allergieën hebt.

Advertisement

Maak je make-up kwasten schoon

Maak je make-up kwasten schoon

Greta Hoffman/Pexels

Een van de handigste trucs om make-up kwasten schoon te maken is met shampoo (en vaste shampoo is ook prima), maar je kunt ook de resten van stukjes zeep gebruiken, zodat je een hulpmiddel hebt dat lang meegaat en altijd klaar is voor gebruik.

Snijd met een mes en een snijplank of een rasp de zeepresten zo fijn mogelijk. Plaats ze vervolgens in een glazen pot, zelfs een klein potje (als de verschillende kwasten er maar goed in passen) en bedek alles met kokend water, zonder te overdrijven. Sluit de deksel en wacht ongeveer een uur, wanneer de zeep volledig is gesmolten.

Open nu het potje, laat afkoelen en stollen. Je hebt dan wat compacte zeep in het potje (en, gezien het gebruik, is het gebruik van verschillende restjes ook prima!), makkelijk te gebruiken voor het wassen van penselen: je hoeft de vuile borstel eigenlijk alleen maar nat te maken onder stromend water. Wrijf op de zeep en zo ontstaat er een emulsie die wordt gekleurd door de make-up pigmenten. Als de borstel schoon is, spoel je hem af onder warm water en laat je hem drogen.

Keer terug naar het potje: het vuile zeepgedeelte kan eenvoudig met water worden verwijderd en je hebt een zo goed als nieuw product.

Zeepresten in washandjes

Zeepresten in washandjes

Alberto, De Witte Lietaer/Amazon

Als je washandjes gebruikt, houd dan een stukje van je favoriete stuk zeep apart. Elke keer hoef je hem alleen maar nat te maken met warm water en je hebt de ideale hoeveelheid zeep om je lichaam te wassen, met de licht exfoliërende werking van de washand. Meestal breekt de zeep niet volledig af, dus je kunt deze ook verwijderen en het washandje wassen, ter voorbereiding op het volgende gebruik.

Neem restjes mee voor onderweg of in je tas

Neem restjes mee voor onderweg of in je tas

ready made/Pexels

Zorg voor een stoffen zak en bewaar de overgebleven zeep erin: in je koffer of tas kan het een zeer nuttige hulpbron worden om onderweg te wassen als je geen zeep bij de hand hebt!

Kleermakerskrijt, met zeep!

Kleermakerskrijt, met zeep!

Ron Lach/Pexels

Iedereen die van naaien houdt, weet dat het essentieel is om met het juiste krijt een patroon op de stoffen te tekenen, om bij het knippen geen fouten te maken - die later moeilijk te herstellen zijn! Wat als je geen kleermakerskrijt bij de hand hebt? Welnu, zelfs een klein stukje zeep kan als vervanging dienen, en het zal zelfs dezelfde vorm hebben en op bijna dezelfde manier worden gehanteerd!

Advertisement

Geurzakjes

Geurzakjes

GioieDiCasaLab/Etsy

We kiezen meestal voor stukken zeep vanwege hun aangename geur, die lang aanhoudt. Wanneer het stuk dan bijna op is kunnen we, in plaats van het restje ergens te laten drogen, in stoffen zakjes doen: het zijn ideale parfumeurs voor laden en kledingkasten, en vooral zeer duurzaam in gesloten ruimtes!

Kortom: houd altijd een potje klaar waarin je je restjes zeep bewaart, want ze kunnen echt op veel manieren nuttig zijn!

Advertisement