10 + 1 ideeën om een originele, eenvoudige en goedkope DIY kapstok te maken

door Natasja

29 September 2023

10 + 1 ideeën om een originele, eenvoudige en goedkope DIY kapstok te maken
Advertisement

De kapstok is een 'accessoire' die niet iedereen in huis heeft: sommige mensen bewaren hun kleding en die van hun gasten liever in een kledingkast. We moeten echter toegeven dat het een meubelstuk is dat een bepaalde charme heeft... voor sommigen is het misschien ouderwets, maar voor veel anderen is het een nuttig meubelstuk met een vintage 'smaak'.

Er zijn zogezegd talloze modellen en daarom kan elke liefhebber van dit object de stijl kiezen die bij hem of haar past. We willen je graag een aantal zeer originele kapstokken voorstellen die je met je eigen handen en in volledige autonomie kunt proberen te maken, allemaal uitgaande van gemakkelijk verkrijgbare materialen die voor dit doel zijn gerecycled.

1. Van ladder tot kapstok!

Heb je er wel eens over nagedacht hoeveel toepassingen een ladder kan hebben? Waarschijnlijk niet, en dat nemen we je zeker niet kwalijk, maar met een beetje creatieve flair is het mogelijk om een voorwerp te krijgen met een heel andere functie dan het origineel: met een paar aanpassingen is het mogelijk om een klassieke houten ladder te transformeren in een prachtige kapstok!

Advertisement

2. Echte eenvoud met weinig elementen

Het exemplaar op de foto is een van de meest opvallende voorbeelden van een origineel, ongewoon en zeker opvallend meubelstuk. Eenvoudig maar doeltreffend en vooral heel gemakkelijk te maken: alles wat je nodig hebt is wat touw, een passend gemaakte houten stok en... een beetje fantasie! Je kiest zelf waar je dit fantastische voorwerp wilt plaatsen en het enige wat je hoeft te doen is je kleren op een hanger op te hangen.

3. Een uniek ontworpen kapstok die zeker niet onopgemerkt blijft!

Ongelooflijk maar waar: deze bijzondere kapstok is gemaakt van milieuvriendelijk biologisch plastic van vers gemaaid gras en gerecycled plastic! Een unieke stijl die een opvallend designelement in je huis kan worden.

4. Verschillende ideeën voor kapstokken voor ieders smaak

Om kleding aan de muur op te hangen, heb je immers geen echte constructie van een houten/metalen deel nodig: het enige wat je nodig hebt zijn haken of, nog beter, knoppen. Je kunt er dus aan denken om iets stevig aan de muur te bevestigen dat als knop kan fungeren, zoals ronde stenen of een mineraal naar keuze. Het resultaat is zeker fascinerend.

5. Wanneer het perspectief verandert maar de praktische kant hetzelfde blijft!

De hangers vervullen al de taak om normaal de kleren te bewaren, opgehangen en goed strak. Dus waarom zou je ze niet gebruiken om er een echte kapstok van te maken! Draai ze gewoon ondersteboven, bevestig ze aan een houten plank die je eerder aan de muur hebt bevestigd en je bent klaar.

Advertisement

6. Een prachtige natuurlijke kapstok

Voor de meer ervaren doe-het-zelver, maar ook voor natuurliefhebbers, is dit de ideale kapstok: houten boomstammen met een uitstekende tak zijn het resultaat van fijn werk dat een deskundige timmerman waardig is. Toch is het de moeite waard om een dergelijk project zelf te proberen, gezien de adembenemende prestaties van dit prachtige object.

7. Een eenvoudige oplossing die overal kan worden toegepast!

Een deel van een boomstam, een gedeelte ervan, kan veilig (en gemakkelijk) worden gebruikt als kapstok. Hoe? Veranker het aan de muur en bevestig sleutels die je niet meer nodig hebt in het hout door ze zo te vervormen dat ze een reeks 'haken' vormen die naar boven wijzen.

Advertisement

8. Wanneer stijl en genialiteit samenkomen in DIY

Met voldoende vaardigheden is het ook voor jou mogelijk om zo'n constructie te realiseren. Mooi, verfijnd en decoratief, het zal niet alleen je huis verfraaien, maar het zal ook klaar zijn om een veelheid aan kleding te herbergen!

9. Een schattige kapstok waarmee je je meteen thuis voelt

Een kapstok die mooi is om naar te kijken en niet bijzonder bewerkt: wat hout aan de muur bevestigd, een paar haken eraan en dan een likje verf. Het resultaat is echter heel mooi om te zien: als je thuiskomt en zo'n voorwerp gelijk ziet staan, kan dat alleen maar bijdragen aan een veilig, welkom gevoel in je 'schuilplaats'.

Advertisement

10. Wandkapstok met 'strak' en elegant ontwerp

Dit is een van die charmantste kapstokken volgens ons: eenvoudig in zijn geraffineerde elegantie. Het doet denken aan de frame van een lattenbodem, zou dit een idee kunnen zijn om er een te recyclen? Zo ja, vergeet dan niet om er geschikte haken aan te bevestigen om een onmiskenbaar origineel werk af te maken.

11. Bonus: makkelijk te maken en unieke DIY kapstok!

Tot slot kun je door de instructies in deze video te volgen stap voor stap een speciale kapstok maken. We hebben het over een voorwerp dat alleen bestaat uit een houten plank, maar wat het meest opvalt zijn de geboorde steeksleutels - die moeten worden bevestigd - en omhoog gebogen om als haken te dienen!

Advertisement