Nieuw leven voor oude en beschadigde voorwerpen: 10 te ontdekken transformaties

door Natasja

05 Juli 2022

Nieuw leven voor oude en beschadigde voorwerpen: 10 te ontdekken transformaties
Advertisement

"From trash to treasure", zeggen de Amerikanen. Het betekent letterlijk "van afval naar schat" en er lijkt niets meer waar te zijn. Alles kan iets anders worden, ook al is het iets ouds dat geen nut meer lijkt te hebben. Alles kan getransformeerd worden. Deze veronderstelling is een uitgangspunt voor iedereen die van recycling of creatief hergebruik of upcycling houdt.

Toch heeft niet iedereen vertrouwen in wat, behalve een levensfilosofie en een ethische manier om de planeet te beschermen, in alle opzichten een kunst is. Er zijn mensen die hun neus ophalen bij het horen van het woord "hergebruik" omdat ze denken dat het gaat om vage manieren om geld te besparen die geen bevredigend resultaat opleveren.

Als je er ook zo over denkt, raden wij je aan eens te kijken naar de fantastische "voor-en-na" voorbeelden die we hieronder voor je hebben verzameld. We zijn er zeker van dat je de eerste oude dingen die je vindt, gelijk wilt omtoveren tot prachtige designstukken

Advertisement

Een oude ladekast die niets meer te bieden lijkt te hebben, kan met de juiste bewerking een prachtig meubelstuk worden dat in niets lijkt op het oorspronkelijke voorwerp. En er is maar heel weinig nodig!

Advertisement

En kijk eens wat je kunt maken met een gewone glazen deur die aan vervanging toe is. Je kunt het opnieuw verven als dat nodig is, maar dat is niet altijd nodig. Het vintage effect maakt, mits verzorgd, altijd een geweldige indruk. Wat belangrijk is, is om er haken aan te maken en het aan de muur te hangen. Een fantastisch object met een dubbele functie als kapstok en fotolijst, waardoor je meteen vergeet wat het oorspronkelijk was.

Bedhoofd- en voeteneinden kunnen duizend verschillende dingen worden met weinig werk. Hier is bijvoorbeeld een voeteneind omgetoverd tot een leuke kapstok in 'shabby chic'-stijl.

Hetzelfde voeteneind kan dan worden gebruikt om een heel bijzonder rek te maken, bestaande uit twee planken, waarin foto's en andere kleine voorwerpen die representatief zijn voor de stijl van een woning kunnen worden opgeborgen.

Zelfs een oude, anonieme smeedijzeren stoel omtoveren in een designmeesterwerk kan kinderspel zijn. Het enige wat nodig is, is een beetje verf en handigheid. Het idee om er pianotoetsen op te tekenen is het zeker waard gekopieerd te worden.

Advertisement

Zou je ooit zeggen dat een vintage koffer gebruikt kan worden om een make-up spiegel van te maken? Met een beetje fantasie, een koffer, vier poten en een spiegel aan de binnenkant, kan het make-up hoekje in de slaapkamer of badkamer echt prachtig worden.

Zelfs van onopvallende oude deuren kan je zeer originele en kleurrijke kapstokken maken.

Advertisement

En een oud keukenmeubel kan worden gebruikt om een gloednieuwe keukenkast te maken om nieuwe ruimtes, lijnen en kleuren meerwaarde te geven.

Twee of meer stoelen, weg te gooien of opnieuw te bekleden, worden een prachtig bankje voor gebruik binnen of buiten.

Advertisement

En tenslotte kan een oud wagenwiel worden omgetoverd tot een rek met een uniek ontwerp. Een rond rek die aan elke soort muur en in elke soort omgeving kan worden opgehangen, geeft je huis een extra vleugje stijl en persoonlijkheid.

Wat vind je van deze fantastische make-overs? Als je zin hebt om te transformeren, kun je aan de slag gaan en zelf ervaren hoe bevredigend het is om wonderen te scheppen uit weg te gooien voorwerpen. Succes ermee!

Advertisement