Gooi alledaagse voorwerpen niet meteen weg: je kunt ze op een nuttige manier recyclen!

door Natasja

09 Mei 2022

Gooi alledaagse voorwerpen niet meteen weg: je kunt ze op een nuttige manier recyclen!
Advertisement

Heel vaak gooi je een voorwerp dat je dagelijks gebruikt zonder nadenken weg als het kapot is of niet meer kan worden gebruikt voor zijn primaire doel. Maar vaak kun je deze voorwerpen een nieuw leven geven door ze creatief te recyclen: je kunt ze voor verschillende doeleinden gebruiken, alleen een deel bewaren om een ander project uit te voeren of ze demonteren en opnieuw in elkaar zetten om iets op een originele en onverwachte manier te versieren.

Er zijn heel veel voorbeelden, en hier volgen enkele ideeën die nuttig kunnen zijn voor het hergebruik van alledaagse voorwerpen.

Advertisement

Beha's: wanneer vervanging van de beugel niet meer hoeft, omdat misschien het hele kledingstuk zo versleten is dat het zijn werk niet meer doet, kan je de wattering op de cups toch blijven gebruiken, als het model daarin voorziet. Ze kunnen een kussentje worden om schoenen met hakken comfortabeler te maken.

Advertisement

Een ander ongebruikelijk idee is om van elke cup (nog met beugel!) een beschermend kniestuk te maken. Deze kunnen nuttig zijn, niet alleen als je een sport wilt beoefenen, zoals rolschaatsen (waarbij het misschien beter is een meer gestandaardiseerde bescherming te gebruiken), maar ook als je werkjes moet doen waarbij je lang op je knieën moet zitten, vooral als je niet meer zo jong bent.

Er zijn ook mensen die hebben bedacht een beha die niet meer werd gedragen (misschien hebben de behabandjes of andere delen hun vorm verloren, maar de cup niet) te verwerken in een met de hand gehaakt kledingstuk: ze zijn perfect om een lijfje vorm te geven.

Oude CD's: nu gegevens meestal op USB-sticks staan en muziek meestal digitaal wordt beluisterd, zijn CD's steeds meer een overblijfsel uit het verleden. En verder zijn de bekraste onbruikbaar... Totdat ze in iets anders worden veranderd.

Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om rekken en oppervlakken te versieren met een iriserend mozaïek.

Met een beetje warmte kunnen ze allerlei vormen aannemen: sommige mensen maken er bijvoorbeeld bloemen van om hun tuinen te verfraaien. Bovendien kunnen de weerkaatsingen van CD's worden gebruikt om vogels uit de tuin te verjagen.

Advertisement

Een van de klassieke projecten om CD's te recyclen is om er onderzetters van te maken.

Als je alleen nog maar een bodempje verf over hebt, betekent dit niet per se dat het onbruikbaar is: als het een samenstelling heeft die goed blijft zitten op andere materialen, zou je het kunnen gebruiken voor enkele kleine DIY projecten, zoals het opnieuw verven van delen van meubels.

Advertisement

En als je maar weinig gekleurde verf over hebt, maar veel witte verf, kun je de eerstgenoemde mengen met steeds grotere hoeveelheden van de laatstgenoemde om tinten van hetzelfde kleurengamma te creëren: dit is perfect voor het schilderen van meubels met een "ombre"-effect.

En als je echt niet weet wat je ermee moet, kun je het vrienden en kennissen laten weten: je weet maar nooit wanneer iemand het nodig heeft voor DIY projecten in huis!

Aluminiumfolie kan ook op een aantal manieren van pas komen. Over het algemeen worden folies die voedsel hebben bedekt of omhuld, weggegooid, zelfs als er geen voedselresten op zijn gekomen. Maar er zijn verschillende manieren om de folieballetjes te gebruiken, zoals voor het schoonmaken van metalen roosters of ook in de was- of vaatwasmachine.

En als je een gladde flap aluminiumfolie over hebt, is dat erg handig om meubels door het huis te verplaatsen zonder krassen op de vloer te maken.

Wat zijn de nuttigste recycling ideeën die jij hebt toegepast?

Advertisement