Weet je niet wat je moet doen met het glas waar de geurkaars in zat? Gebruik hem op een creatieve manier opnieuw

door Natasja

13 Mei 2022

Weet je niet wat je moet doen met het glas waar de geurkaars in zat? Gebruik hem op een creatieve manier opnieuw
Advertisement

Soms kun je echt genieten van geurkaarsen bij speciale gelegenheden: er zijn merken die vrij duur zijn, en die hun verfijnde producten presenteren in zeer mooie potten of glazen. Maar ook bij de niet zo luxueuze, vaak stevige en soms kleurrijke glazen verpakkingen, is het een beetje zonde zijn om ze weg te gooien wanneer ze leeg zijn.

Met een beetje creativiteit kun je echter de glazen houders waarin de geurkaars zat, blijven gebruiken, zodat je je huis creatief kunt versieren en onnodig afval kunt vermijden. Kijk eens naar de ideeën hieronder.

Advertisement


Het eerste idee voor recycling is waarschijnlijk het idee waarbij het beoogde gebruik van deze voorwerpen niet hoeft te worden veranderd: als je in feite voor wat was (zelfs overblijfselen van andere kaarsen) en een lont zorgt, kun je gemakkelijk weer van een kaars gaan genieten - ook een geurkaars - in dezelfde houder.

Natuurlijk moet je de kaars helemaal smelten en het glas goed schoonmaken voordat je het weer gebruikt, maar het is een onfeilbare optie: er zijn vele manieren om kaarsen te maken, afhankelijk van het soort was, de kleur die moet worden gegeven (met levensmiddelenkleurstof of gesmolten waskrijt bijvoorbeeld), de versieringen of zelfs de geur die moet worden gekozen! Anders kun je er ook gewoon kaarsen in plaatsen, eventueel op een laag zand, gekleurde stenen of parels.

Advertisement

Ze zijn perfect als bloemenvaas: sommige mooie kaarsen zitten in grote glazen potten, soms met een bewerkt oppervlak. Een beetje water erin en je kunt er wat verse bloemen in doen. Kleinere exemplaren zien er geweldig uit met één of twee rozenknoppen of andere mooie bloemen die nog aan een korte steel zitten. En natuurlijk kun je ze ook vullen met gedroogde of kunstbloemen voor lang houdbare composities!

Anders is het ook leuk om ze te gebruiken voor vetplanten die niet zo vaak water nodig hebben en dus kunnen overleven met slechts een beetje water af en toe (oftewel zonder het water uit de bodem te hoeven laten lopen). Dit is het geval met veel vetplanten, en het aantrekkelijke van ze in glazen potten te zetten is dat je op die manier verschillende lagen substraat kunt creëren met verschillende materialen (zelfs gekleurde!) die altijd zichtbaar zijn van buitenaf en dat je zelfs de wortels kunt zien groeien.

Met een beetje handigheid kun je ook voetstukken toevoegen en zelfs de deksels van bepaalde kaarsen gebruiken om een set houders te maken voor verschillende schoonheidsaccessoires. Borstels, haarspelden, elastiekjes, make-up remover schijfjes en nog veel meer zijn een stuk mooier in gepersonaliseerde verpakkingen.

Hetzelfde geldt voor vele andere gevallen: schrijfwaren op een bureau, maar ook accessoires, sieraden en alle andere kleine voorwerpen die je beter netjes kan verzamelen dan laten rondslingeren.

Advertisement

Als de potten groot zijn en voorzien van deksels, kunnen ze ook worden gebruikt als kaarsenhouders voor waxinelichtjes.

Veel plezier met recyclen!

Advertisement