Ze zien eruit als voorwerpen die weggegooid moeten worden, maar ze kunnen nuttig en creatief materiaal blijken te zijn

door Natasja

12 Mei 2022

Ze zien eruit als voorwerpen die weggegooid moeten worden, maar ze kunnen nuttig en creatief materiaal blijken te zijn
Advertisement

Er zijn veel voorwerpen die, eenmaal gebruikt, zonder veel nadenken in de vuilnisbak belanden. Evenals verpakkingen of onderdelen die overblijven nadat het hoofdproduct is geconsumeerd. Soms echter kunnen die afvalmaterialen een nuttige bron worden voor het creëren van ingenieuze DIY oplossingen, en voor vindingrijk creatief werkjes, en dat alles praktisch zonder kosten.

Dus voordat je materialen als kartonnen kokers van toiletpapierrollen of zelfs de verpakking van bepaalde pillen en supplementen weggooit, zou je enkele ideeën kunnen overwegen om ze opnieuw te gebruiken, zoals de volgende ideeën.

Advertisement

Toiletpapierrollen

Iedereen die van DIY houdt, weet dat achter toiletpapierrollen een kostbare hulpbron schuilgaat: kartonnen kokers die het hoofdbestanddeel vormen van een groot aantal creatieve projecten, vaak geschikt voor kinderen.

Ze kunnen worden omgevormd tot houders voor op het bureau en eigenlijk zowat overal in huis: van pennen tot penselen, er zal altijd wel iets te vinden zijn dat je kunt ordenen dankzij een bureau-organizer van karton.

Advertisement

Wanneer de kartonnen kokers groter en steviger zijn, kunnen ze je ook helpen de laden en kasten op te ruimen door er handdoeken of kleine kledingstukken in te stoppen.

En aangezien er altijd wel iemand is die ze wil omtoveren tot nuttige decoraties of accessoires, zou je zelfs kunnen overwegen ze online te verkopen!

Eierdozen

Eierdozen zijn andere voorwerpen waaruit duizend creatieve ideeën kunnen worden gevormd. Afhankelijk van de manier waarop ze worden uitgesneden, geverfd en weer in elkaar gezet, kunnen ze het hoofdmateriaal vormen voor allerlei decoraties, zoals kunstbloemen van karton.

Of schattige, kleurrijke monsters om met de kleintjes te maken.

En ze komen goed van pas voor tafeldecoraties, kransen en zelfs als zaaibedjes waarin zaden kunnen ontkiemen!

Advertisement

Doosjes van pillen of supplementen


Als je pillen, supplementen of tabletten koopt in cilindervormige plastic doosjes met een niet-schroefbare dop of een drukdop, kun je overwegen ze op creatieve manieren te gebruiken voordat je ze weggooit.

Een draagbaar speldenkussen, met ruimte binnenin voor spelden, bijvoorbeeld.

En als het geen spelden zijn, kun je in de doos schroeven en spijkers bewaren die nodig zijn voor een reparatie ergens in huis.

Advertisement

De oordopjes passen er mooi in met het snoer handig opgerold, zodat ze niet in de knoop raken: een prima oplossing om in je tas of koffer te bewaren.

Theezakjes

Als de thee opgedronken is, gooien we het zakje meestal weg. En toch, zelfs na een eventueel tweede kopje, kunnen die wegwerptheezakjes nog van pas komen. Naast het verkruimelen van de inhoud in de aarde van sommige planten (vooral zuurminnende planten), of ze te laten drogen en dan te gebruiken om onaangename geurtjes in de koelkast te absorberen, kun je theezakjes ook gebruiken voor een eenvoudige schoonheidsbehandeling.

Thee, met name groene thee, bevat een aantal heilzame bestanddelen voor de huid: het nu koude maar vochtige theezakje kan dus over het gezicht worden gehaald als een sponsje om een serum te verdelen; en het is ook ontspannend om de koude zakjes op je ogen te houden, een beetje zoals komkommerschijfjes.

Advertisement

Zwarte thee daarentegen kan helpen bij het schoonmaken van het huis: wist je dat het uitstekend blijkt te zijn om strepen en vlekken van glas te verwijderen? Probeer het met een theezakje, door het op een beetje vieze spiegel te wrijven.

Zijn er afgedankte voorwerpen die je gewoonlijk creatief recycleert?

Advertisement