Dwergfruitbomen: soorten die je in potten en in huis kunt kweken

door Natasja

13 Mei 2022

Dwergfruitbomen: soorten die je in potten en in huis kunt kweken
Advertisement

Dwergfruitbomen zijn een goed compromis voor wie weinig ruimte in de tuin heeft en nog meer voor wie ze op het balkon of binnenshuis wil kweken. Omdat ze niet erg groot worden, kunnen ze ook in potten worden gekweekt, hoewel je ze dan uiteraard zorgvuldiger moet verzorgen dan in de volle grond.

Van de meeste fruitbomen bestaan dwergsoorten, en voor elke soort bestaan er vele cultivars die verschillend fruit geven wat betreft kleurschakering, vorm of smaak. Over het algemeen hebben deze planten echter, net als de oorspronkelijke soorten, volle zon nodig. Ze ontwikkelen zich ook langzamer dan de klassieke planten die in de grond worden geplaatst.

Esthetisch zijn ze compacter, met kortere kronen en niet zo'n lange takken, waardoor ze zeer decoratief zijn, als middelgrote tot grote struiken, vooral tijdens de bloei. De belangrijkste factor is echter dat het zelfbestuivende planten zijn, waardoor ze veel vruchten kunnen geven.

Advertisement

Abrikoos

Dwergabrikozen (Prunus Armeniaca) worden doorgaans gemiddeld anderhalve meter hoog, hoewel sommige zelden bijna twee of drie meter hoog worden. Er zijn volledig of gedeeltelijk zelfbestuivende soorten.

Tot de soorten die vaak worden genoemd als het populairst bij groene vingers behoren Moorpark en Garden Aprigold.

Advertisement

Perzik

Met een maximumhoogte van twee of drie meter zijn dwergperzikbomen perfect hanteerbaar zonder ladders te moeten beklimmen om te snoeien en te oogsten. Er zijn verschillende soorten waaruit je kunt kiezen, en zoals voor planten in het algemeen geldt, kun je het beste exemplaren kiezen die gemakkelijk verkrijgbaar zijn bij kwekerijen in de buurt (of niet erg ver weg) van huis, zodat je een grotere kans hebt om exemplaren te vinden die bestand zijn tegen de omstandigheden in jouw omgeving.

Tot de bekendste soorten behoren El Dorado, Crimson, O'Henry, Golden Gem, Redhaven, Southern Rose en andere.

Kers

Porthos, Garden Bing, Romeo, Juliet, Crimson Passion, Valentine of Cupido zijn de namen van enkele van de favoriete dwergkersenbomen over de hele wereld. Ze behoren tot de meest populaire dwergplanten, omdat ze je in staat stellen niet alleen van het fruit, maar ook van de prachtige bloesem van de kersenbomen in het vroege voorjaar te genieten, zonder ruimte te hoeven maken voor enorme bomen zoals de oorspronkelijke soorten.

Vijg

Hoewel vijgenbomen niet zo groot zijn in vergelijking met vele andere, is hun dwergversie zeker veel handelbaarder. Sommige soorten die ook online worden vermeld, zijn Brown Turkey, dat wordt gewaardeerd om zijn vermogen zich aan te passen aan veel verschillende klimaten; Celeste, waarvan de vrucht een paars-bronsachtige schil heeft en zeer lichtroze vruchtvlees; Figality, die paarse vruchten draagt van juli tot oktober.

Heb je wel eens dwergfruitbomen gekweekt?

Advertisement