Wil je in de zomer lekkere tomaten oogsten? Vergeet niet de taken uit te voeren die je in het voorjaar moet doen

door Natasja

17 Mei 2022

Wil je in de zomer lekkere tomaten oogsten? Vergeet niet de taken uit te voeren die je in het voorjaar moet doen
Advertisement

Het kweken van planten in de moestuin gaat het hele jaar door, en tomaten zijn geen uitzondering. Hoewel tomaten in de zomer kunnen worden geoogst, moeten ze tijdens alle groeifasen worden verzorgd, d.w.z. al in de winter (bij het gebruik van zaden) of in het voorjaar (bij het gebruik van al gegroeide plantjes).

Dit betekent dat je de groei onder controle moet houden door een aantal taken uit te voeren die je niet mag vergeten of te lang uitstellen om op de warmste dagen van het jaar een overvloedige oogst en smakelijke tomaten te hebben. Lees verder om meer te weten te komen.

via tomatobible.com

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

1. Uitplanten van zaailingen: als je ze hebt gekocht of uit zaad bent begonnen, zullen de zaailingen in het voorjaar al 10-15 cm hoog zijn, met een aantal gevormde bladeren en knopen. Nu is het tijd om rijen te maken in de moestuin of ze in grote potten op het balkon of terras te zetten. Zo kunnen ze hun wortelstelsel rustiger ontwikkelen, direct op de plaats waar ze verder zullen groeien: sterke wortels garanderen de gezondheid van de plant.
    Aangezien ze ook hogerop (langs de stengel) wortels kunnen produceren, moet je, als de stengel is ingegraven, de plant iets dieper in het gat steken dan je bij andere planten zou doen.
2. Verrijking van de grond: de grond moet goed zijn gespit en belucht, en vervolgens ook zijn aangevuld met voedingsstoffen en organische stoffen. Rijpe mest (2,5 kg per vierkante meter) of compost is bijvoorbeeld een goed idee.
3. Onkruid verwijderen: verwijder alle planten die voedingsstoffen aan de grond voor tomaten kunnen onttrekken, tenzij je enkele soorten hebt gecombineerd die vaak met deze groente worden geteeld, zoals bepaalde soorten basilicum.
 4. Installeer indien mogelijk een druppelirrigatiesysteem, waarbij de sproeiers tot aan de voet van elke plant gaan. Als dat niet mogelijk is, graaf dan sleuven en zorg ervoor dat die goed gevormd zijn, zodat je de slang kunt neerleggen en het water tussen de rijen planten kunt laten lopen zonder dat ze zonder komen te zitten.
5. Combineer een paar planten om te kweken, als je wilt. We hebben het al over basilicum gehad: dit aromatische kruid wordt vaak tussen twee tomatenplanten geplaatst, waarbij erop moet worden gelet dat het loof vrij compact blijft. Van basilicum wordt gezegd dat het schadelijke dieren weghoudt bij de tomaten en dat het de smaak ervan verbetert!
Andere planten om te overwegen (en altijd nuttig als afschrikmiddel voor ongewenste dieren) zijn Oost-Indische kers, tagetes en knoflook.
6. Meststof: enkele weken na het planten kun je een meststof geven die evenwichtig is in stikstof-fosfor-kalium. Met name bij een tekort aan stikstof in de grond is het beter deze te verrijken, zodat het loof goed kan groeien. Pas wanneer de vruchtzetting nadert, moet je in plaats daarvan een fosforrijkere meststof gebruiken.
7. Zet meteen steunen neer, zodat de planten netjes kunnen groeien en het ook gemakkelijker wordt om de vruchten te oogsten. Dus stokken of stokken, maar ook koorden en touw ertussen.
8. Verwijder de uitlopers: als je scheuten ziet die op de knopen beginnen en schuin (onder een hoek van 45°) groeien, zijn dat de "uitlopers", d.w.z. de delen die moeten worden verwijderd, zodat de plant zijn energie kan concentreren op de groei van het nuttige deel.
9. Gebruik de uitlopers om stekken te maken en je hebt nieuwe zaailingen!
10. Mulchen: kies je favoriete methode om de grond rond de planten te mulchen, om onkruidgroei te voorkomen en ook om de grond te helpen het vocht vast te houden dat het tijdens de warmere maanden nodig heeft.

Succes!

Advertisement