4 manieren om aluminiumfolie in de keuken te gebruiken

door Natasja

10 Mei 2022

4 manieren om aluminiumfolie in de keuken te gebruiken
Advertisement

Koken en tijd doorbrengen in de keuken kan zeker heel leuk zijn, vooral als je dat in prettig gezelschap doet. Maar achteraf opruimen, dat is het deel waar niemand zich bezig mee wil houden. Elke dag zijn er veel oppervlakken die moeten worden schoongehouden en andere die moeten worden opgeruimd zodra je klaar bent met koken om te voorkomen dat de situatie te erg wordt.

Je kunt een groot aantal verschillende producten gebruiken, waaronder DIY producten op basis van gewone, natuurlijke ingredi├źnten. En dan kun je ook nog iets gebruiken wat je meestal in huis hebt, namelijk aluminiumfolie. Aluminiumfolie komt in een aantal situaties van pas om moeilijk vuil zonder moeite te verwijderen.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

  1. Grills, pannen, steelpannen: wanneer grills (met inbegrip van de metalen platen van grillpannen) of kookpannen en steelpannen zonder anti-aanbaklaag vuil worden door voedselresten, vooral verkoold voedsel, kun je aluminiumfolie gebruiken. Rol de folie gewoon op en gebruik het als een schuursponsje, want het aluminium kan vuil afschrapen zonder te agressief te zijn op het oppervlak. Voordat je het aluminium erop wrijft, maak de roosters of de pannen nat om alle resten te verwijderen. Daarna kun je ze ook normaal wassen met water en zeep om het af te maken. Je kunt ook eerst als alternatief een beetje zout of baking soda op de pannen gieten, dan gewoon het bolletje folie natmaken en inwrijven. Deze methode moet worden toegepast op bijzonder vette en met vet bedekte oppervlakken die anders niet goed schoon worden.
  2. Voor roest en kalkaanslag op kranen: kranen en verchroomde metalen oppervlakken kunnen worden ontdaan van kalk- en roestvlekken door gebruik te maken van aluminiumfolie. Maak eerst het oppervlak schoon met water en zeep, vouw vervolgens het aluminium in een vierkant van 3 of 4 lagen (zodat het niet stukgaat). Dompel het aluminium vierkantje in water (zonder zeep) en wrijf het op het metaal. Ga door met dompelen in water en wrijven tot de oppervlakken weer glanzen.
  3. Om de bodem van de oven te beschermen: als je geen lekbak hebt die alle druppels en spatten opvangt van de schalen waarin je voedsel in de oven bakt, kun je je behelpen met aluminiumfolie. Leg gewoon een vel folie op het onderste rooster (leg het niet in contact met de bodem van de kookruimte, het zou een kleine brand kunnen veroorzaken), of ook niet onder de ovenschaal die je gebruikt, maar zorg ervoor dat je het hele oppervlak van het rooster  waarop de ovenschaal rust bedekt. Zodra het vel aluminiumpapier te vuil is, vervang je het door een ander. Zo hoeft je de oven niet te vaak schoon te maken.
  4. Sommige mensen bekleden ook de bodem van hun gasfornuis met folie (gasfornuizen die niet helemaal plat zijn, maar waarvan de branders hoger liggen dan de rest van het kookoppervlak), maar het is een beetje onhandig om ze te vormen en in elk geval moet je altijd het risico van brand vermijden, hoe klein ook.

Heb je aluminiumfolie al eens op deze manier gebruikt?

Advertisement