Gooi kurken niet weg: ontdek de vele nuttige manieren waarop je ze kunt recyclen

door Natasja

15 Mei 2021

Gooi kurken niet weg: ontdek de vele nuttige manieren waarop je ze kunt recyclen
Advertisement

Telkens wanneer je een fles wijn of mousserende wijn ontkurkt, zou je de kurken eigenlijk moeten bewaren in plaats van ze weg te gooien: niet alleen kunnen ze het materiaal worden waarmee een groot aantal creatieve knutselwerken kan worden gemaakt, maar ze kunnen vooral nuttig worden gebruikt als hulpmiddelen om iets te repareren of te vervangen dat in huis niet werkt.


Ontdek op hoeveel manieren je de kurken die je gewoonlijk weggooit, kunt recyclen.


Advertisement
Pinterest

Pinterest

Als je niet weet wat je ermee moet doen, kun je een grote glazen pot vullen met alle doppen en er ethylalcohol bijgieten tot ze helemaal bedekt zijn en ze laten weken. Tegen de tijd dat je ze nodig hebt, zullen ze goed geweekt zijn in alcohol, en  geweldig werken als doe-het-zelfkaarsen die lang zullen branden.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

In plaats van overal pannenlappen te moeten zoeken, hou een aantal kurken klaar bij het gasfornuis, en zodra je een pan of steelpan met metalen handvaten gebruikt bij het koken, steek je de kurken in het handvat, zodat je die aanraakt in plaats van het metaal als de deksel van de pan moet worden genomen.

Pinterest

Pinterest

Als je stoelen of een tafel hebt die wiebelen omdat sommige poten korter zijn dan andere, gebruik dan kurk. Kook een kurk ongeveer tien minuten in water, zodat hij niet verkruimelt als je hem doorsnijdt, snijd hem dan in schijfjes en lijm ze, als ze droog zijn, onder de poten van de stoelen of de tafel. Ze werken als vulplaatjes, maar ze zijn ook geweldig als glijders om te voorkomen dat poten lawaai of krassen op de vloer maken als je meubels verplaatst!

Pinterest

Pinterest

Op dezelfde manier kun je schijfjes die van kurken gemaakt zijn gebruiken om te voorkomen dat kastdeurtjes of deuren dichtslaan en lawaai maken. Dit is zeer nuttig in het geval van glazen deuren, omdat het de klap opvangt en het risico vermindert dat het glas op den duur breekt.

Pinterest

Pinterest

Ze kunnen ook zeer nuttige veters worden voor o.a. elektrische kabels. Je hoeft er alleen maar twee gaatjes in te maken, wijd genoeg om er koordjes (bij voorkeur elastische koorden) door te halen, vervolgens de uiteinden van het koordje door de gaatjes te doen, af te sluiten met een knoop en de hitte van een aanstekervlam te gebruiken om ervoor te zorgen dat de uiteinden niet rafelen.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

En vervolgens hoef je hem alleen maar om de kabelbundel met een simpele draaksteek te wikkelen.

Pinterest

Pinterest

Je hoeft alleen maar een kleine snede te maken voor een gleufje waarin je foto's of misschien tafelkaartjes kunt plaatsen!

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Door er schroefhaakjes in te steken, maak je er handige sleutelhangers van. Bovendien heeft kurk de neiging te blijven drijven, zodat het een perfect materiaal is voor sleutelhangers die bijvoorbeeld worden gebruikt door mensen die gaan vissen!

Pinterest

Pinterest

Maak een klein gaatje voor de jack plug van de in-ear oordopjes, en maak hem eventueel wat smaller (maar dat is niet strikt noodzakelijk) om de kabel er omheen te wikkelen en de oortelefoon netjes in een tas of rugzak te bewaren.

Heb je al wel eens oude kurken op deze manier gebruikt?

Advertisement