12 goede redenen waarom je augurkensap moet hergebruiken in plaats van weggooien

door Natasja

23 Juni 2023

12 goede redenen waarom je augurkensap moet hergebruiken in plaats van weggooien
Advertisement

Veel mensen zijn gewend om bij het consumeren van ingemaakte augurken de pot in de gootsteen of het toilet te legen, in de overtuiging dat als de augurken eenmaal zijn opgegeten, het sap volledig nutteloos is geworden. In werkelijkheid kan het sap van ingemaakte augurken, zelfs door het door het toilet te spoelen, op zijn eigen manier nuttig zijn en helpen om het sanitair en de afvoer schoon te maken en kalkvrij te houden.

Maar er zijn genoeg andere manieren om meteen te stoppen met het zomaar weggooien van de kostbare vloeistof, die voor veel andere doeleinden kan worden hergebruikt, als cosmetisch of schoonmaakmiddel, of voor voedingsdoeleinden.

We stellen de volgende 12 uitstekende redenen voor waarom je het augurkensap zou moeten bewaren als je de volgende keer een pot opent.

Advertisement

Voedingsdoeleinden

Voedingsdoeleinden

Pixabay

Voor voedingsdoeleinden kan augurkensap op verschillende manieren worden gebruikt:

 • Supplement: 60 ml van dit sap drinken na het sporten is niet alleen dorstlessend en verfrissend, maar helpt ook om minerale zouten aan te vullen en spierkrampen te voorkomen.
 • Cocktailingrediënt: meng 9 ml azijnwater met 6 ml wodka en je krijgt een smakelijke cocktail voor je feestjes. Een augurk als garnering maakt de presentatie compleet. Als je daarentegen te veel alcohol hebt gedronken, neem dan een slokje voor je naar bed gaat: net als bij sporten helpt het om vocht en mineralen aan te vullen, waardoor je minder last hebt van een kater.
 • Dressing: je kunt azijn vervangen door augurkensap bij het dresseren van de salades of het mengen met yoghurt om een dressing te maken voor pasta, salades of andere gerechten.
 • Marineren: augurkensap is ook geweldig om vlees te marineren om het malser te maken of vis om het nog lekkerder te maken.
 • Bewaren: tot slot het meest voor de hand liggende gebruik van allemaal. Als de augurken op zijn, kun je het sap hergebruiken om andere groenten zoals uien of knoflook in te bewaren; ze zullen aan smaak winnen.

Advertisement

Cosmetisch en curatief gebruik

Cosmetisch en curatief gebruik

Pexels

Voor cosmetisch en curatief gebruik kun je augurkensap op de volgende manieren hergebruiken:

 • Na het zonnebaden: augurkensap is uitstekend voor het verfrissen en kalmeren van de huid die is aangetast door overmatige blootstelling aan de zon. Smeer het op de aangetaste gebieden met een watje: het zal je onmiddellijk verlichting geven!
 • Maagbescherming: of het sap nu gemaakt is van azijn alleen of een mengsel van azijn en honing, het kan helpen om maagzuur en krampen te verminderen. Neem een slokje voor de maaltijd.
 • Verkoudheid: als je een verkoudheid voelt opkomen of de eerste symptomen van keelpijn ervaart, neem dan meerdere eetlepels augurkensap per dag; de azijn die erin zit is een perfect ontsmettingsmiddel voor je luchtwegen.

Schoonmaken

Schoonmaken

Pexels

Augurkensap kan ook van pas komen in huis en tuin:

 • Ontkalken: de azijn in augurkensap is erg handig als ontkalker voor wastafels, spoelbakken en metalen kranen, maar ook voor huishoudelijke apparaten zoals de waterkoker, die vaak last heeft van kalkaanslag. Vul deze gewoon met water vermengd met augurkensap en hij is weer schoon.
 • Glansmiddel: er zijn geen chemische reinigingsmiddelen nodig om koperen pannen en accessoires te laten glanzen; doe gewoon een beetje augurkensap op een spons en veeg de koperen voorwerpen die gereinigd moeten worden schoon, ze zullen weer glanzen.
 • Onkruidverdelger: augurkensap maakt de grond zuur en is daarom onwelkom voor onkruid in je tuin, zoals distels of brandnetels.
 • Meststof: om dezelfde reden worden kruiden die zure grond nodig hebben, zoals lelies of primula's, bemest.

Kende je een van deze middelen? Welke vind je interessant?

Advertisement