4 goede redenen om tomaten ondersteboven te kweken en instructies in 7 stappen

door Natasja

18 Juni 2023

4 goede redenen om tomaten ondersteboven te kweken en instructies in 7 stappen
Advertisement

Tomaten zijn een van de eerste planten waar je aan denkt als je besluit thuis groenten en fruit te gaan kweken. Populair bij zowel volwassenen als kinderen vanwege hun zoete, frisse smaak, maar ook vanwege hun ongelooflijke veelzijdigheid: ze kunnen als zodanig in talloze bereidingen worden gebruikt of tot puree of saus worden verwerkt.

Tomaten kunnen ook in potten worden gekweekt als we maar weinig ruimte hebben voor onze moestuin, maar de laatste jaren wordt een innovatieve methode populair, perfect om ook ruimtes te gebruiken die anders niet gebruikt zouden kunnen worden voor de gewassen en om een netter, gelijkmatiger groei en betere, gemakkelijkere oogsten te krijgen: omgekeerd kweken.

In het begin zul je je moeten aanpassen aan deze innovatieve techniek, maar al snel zul je de vele voordelen ervan waarderen en niet meer terug willen naar de klassieke methode. We leggen hieronder de 4 goede redenen uit om voor deze kweektechniek te kiezen en de 7 stappen om het in de praktijk te brengen.

Advertisement

Voordelen van ondersteboven kweken

Voordelen van ondersteboven kweken

Clevelandhitch/Reddit

  • Het eerste, onbetwiste voordeel van tomaten ondersteboven kweken is de optimalisatie van de ruimte: met deze techniek kunnen planten gemakkelijk aan balkons en leuningen, aan de balken van een veranda of zelfs binnen in huis worden opgehangen, waardoor er ruimte overblijft voor andere planten.
  • Ten tweede hebben tomaten die ondersteboven groeien minder onderhoud nodig, omdat dit type groei compactere en nettere planten oplevert en je minder vaak hoeft te snoeien.
  • Ondersteboven gekweekte planten zullen ook minder vaak de grond raken met hun bladeren en vruchten en zullen dus minder vaak ziektes ontwikkelen, omdat ze minder vatbaar zijn voor ongedierte.
  • Tot slot, maar niet minder belangrijk, is het gemak van oogsten: als je planten ondersteboven staan, zijn hun vruchten toegankelijker en, afhankelijk van de plaatsing van je pot, zullen ze het makkelijker voor je maken om ze te plukken, omdat je niet hoeft te bukken of hurken om ze te zoeken.
Advertisement

De 7 stappen voor ondersteboven kweken

Maar hoe begin je het ondersteboven kweken? We leggen het je uit aan de hand van de 7 essentiële stappen:

1. Het eerste wat je moet doen is een houder kiezen: de pot moet een gat in de bodem hebben, zodat de plant kan ontsnappen. Je kunt hiervoor een kant-en-klaar product kopen of oude emmers, vazen, bakken of zelfs oude plastic flessen opnieuw gebruiken.
2. Zodra je de houder hebt gekozen, is het tijd om de grond voor te bereiden. Deze moet vruchtbaar zijn en goed draineren, en bovenin wat ruimte overlaten zodat de wortels optimaal kunnen groeien.
3. Op dit punt kun je het plantje in de grond steken. Je moet het voorzichtig door het onderste gat halen, waarbij je ervoor moet zorgen dat het voldoende verankerd is en de wortels niet beschadigen.
4. Als de plant goed verankerd is, kun je de bak ophangen op een zonnige maar windvrije plek. Tomatenplanten hebben 6-8 uur licht per dag nodig om goed te groeien.
5. Geef vaker water dan bij de klassieke methode, omdat de grond sneller uitdroogt. Controleer dagelijks en geef water als je voelt dat de oppervlaktelaag begint uit te drogen. Bemest tijdens de groeiperiode om de 2 weken.
6. Het ondersteunen van je planten zal ook gemakkelijker zijn als je ze ondersteboven kweekt, omdat je gewoon draden of netten rond de takken kunt gebruiken om te voorkomen dat ze breken door het gewicht van het fruit.
7. Nu hoef je alleen nog maar de groei van je planten in de gaten te houden door droge of vergeelde bladeren te verwijderen en tijdig actie te ondernemen tegen ongedierte.

Ben je klaar voor een overvloedige oogst?

Advertisement