Zwartgeblakerde buitenvloeren schoonmaken: stappen om ze er weer als nieuw uit te laten zien

door Natasja

15 September 2023

Zwartgeblakerde buitenvloeren schoonmaken: stappen om ze er weer als nieuw uit te laten zien
Advertisement

We maken ze niet zo vaak schoon als vloeren in huis, maar ook buitenvloeren hebben periodiek onderhoud nodig. Na verloop van tijd worden ze donkerder en afhankelijk van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, kunnen ze meer of minder zwart worden. De voegen en spleten vrijhouden van onkruid is slechts een van de stappen van het routineonderhoud, want daarna komt het moment om het opvallende vuil te verwijderen, het vuil dat er zelfs met zorgvuldig en ijverig vegen niet afkomt.

Er zijn verschillende methodes om dit te doen, met middelen die de grond rond opritten en pleintjes, waar misschien bloembedden en gazons zijn die je wilt behouden, niet dreigen te beschadigen. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement

Buitenvloeren schoonmaken in een paar eenvoudige stappen

Buitenvloeren schoonmaken in een paar eenvoudige stappen

rossgfn/Reddit

Voordat je gaat schoonmaken, moet je, net als in huis, het meest in het oog springende vuil opruimen en verwijderen.

Nadat je de ruimte hebt ontdaan van meubels, potten en alles wat je gemakkelijk kunt verplaatsen, moet je de ruimte grondig vegen. Met de hand of met stofzuigers, blazers, veegmachines: afhankelijk van de situatie kan de meest geschikte methode worden gebruikt. Zodra dit is gedaan, zul je merken of er grassprietjes of andere planten in de kieren tussen de bakstenen groeien, en ook deze moeten verdwijnen.

Na deze noodzakelijke voorbereiding begin je met het wassen.

Advertisement

Buitenvloeren wassen met doe-het-zelfmiddelen

Buitenvloeren wassen met doe-het-zelfmiddelen

cheezeitscrust/Reddit

Er zijn materialen die beter bestand zijn dan andere, waarop je ook agressievere middelen kunt gebruiken. In geval van twijfel is er echter een middel dat heel veilig is op alle soorten vloeren (van aardewerk tot terracotta, steen en beton). Het gaat om het gebruik van water met een beetje Marseillezeep, of in ieder geval een organische, pH-neutrale zeep die de grond rond de vloer, waar planten groeien, niet dreigt te beschadigen.

Gebruik gewoon een kleine hoeveelheid in veel lauw water: goed mengen, op de vloer gieten en 5 minuten laten zitten. Neem vervolgens een bezem met harde haren en begin met regelmatige bewegingen te schrobben om hardnekkig vuil te verwijderen. Ga bij regelmatig gevormde bakstenen of platen in de hoek op elke steen staan en veeg diagonaal om te voorkomen dat je te hard op de voegen drukt.

Als je merkt dat er te veel vegen nodig zijn om het vuil van de vloer te schrobben, voeg dan baking soda toe: strooi het direct op de zeepachtige vloer en schrob altijd met de bezem. Door zijn schurende werking maakt het het middel een beetje effectiever.

Spoel grondig na als je klaar bent.

De hogedrukreiniger

De hogedrukreiniger

TXyakfishing/Reddit

Op veel tuin- of balkonbestrating wordt vaak een hogedrukreiniger gebruikt, de machine die reinigt met een waterstraal onder hoge druk, waarmee vuil gemakkelijk kan worden weggeschraapt. Het is zeker effectief, maar als het regelmatig wordt gebruikt, komen er telkens krassen in de oppervlaktelaag van de straatstenen, waardoor beschermende patina's en verzegelingen mogelijk worden aangetast en het oppervlak dus poreuzer wordt, waardoor het steeds sneller vuil wordt.

Let daarom op het soort materiaal en pas deze methode toe als andere geen effect hebben.

Advertisement