Als je geen witachtige vlekken op terracotta potten wilt zien, probeer dan 3 eenvoudige methoden

door Natasja

25 Mei 2023

Als je geen witachtige vlekken op terracotta potten wilt zien, probeer dan 3 eenvoudige methoden
Advertisement

Laten we één ding duidelijk stellen: witte vlekken op terracotta potten zijn volkomen normaal, en sommige mensen geven de voorkeur aan die 'bloei' op het poreuze materiaal. Er is echter niets mis mee als je ze liever wegwerkt om te genieten van de typische kleur van terracotta, die er in feite in slaagt elke kamer, van rustiek tot verfijnd, met tijdloze klasse te versieren.

Witte plekken en kringen zijn een gevolg van de structuur van terracotta, een poreus materiaal dat de grond erin laat ademen, en ook in staat is overtollig vocht uit de grond op te nemen, wat bijdraagt tot de gezondheid van de planten die je erin zet.

Witte vlekken kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt:

  • Afzettingen van hard water: de zouten en mineralen in water, vooral leidingwater dat we gebruiken om de planten water te geven, blijven op het oppervlak van de pot achter wanneer het water verdampt, net zoals kalkaanslag die in huis tot verhardingen leidt.
  • Meststofresten: meststoffen bevatten ook minerale zouten, en door de poreuze aard van terracotta kunnen deze ook ontsnappen en op het oppervlak achterblijven wanneer het vloeibare deel verdampt.

Advertisement

Wat als ik de vlekken wil houden?

Wat als ik de vlekken wil houden?

TheVioletMama/Reddit

Zoals we al zeiden, zijn er mensen die dat uiterlijk liever hebben, hoewel in bepaalde extreme gevallen de overmatige aanwezigheid van die afzettingen schade aan de plant kan veroorzaken. Maar wees voorzichtig: als de vlekken veel en heel duidelijk aanwezig zijn, is er een kleine kans dat er ook minerale afzettingen in de pot aanwezig zijn, en het zijn die (niet die aan de buitenkant) die de wortels kunnen beschadigen. Dus in die gevallen moet je de plant er voorzichtig uithalen, de pot leegmaken en de binnenkant schoonmaken, terwijl de vlekken aan de buitenkant kunnen blijven zitten.

Advertisement

Hoe witte vlekken te laten verdwijnen

Hoe witte vlekken te laten verdwijnen

Potirion_/reddit

Je kunt verschillende methoden proberen.

  • Witte azijn: gewoon heel weinig ervan verdunnen in veel water. dus probeer 50 ml azijn voor elke liter water. Vul vervolgens een bak (of emmer) met dit mengsel en dompel de te wassen vaas er een half uur in onder. Daarna schrobben van binnen en buiten, vooral waar vlekken zitten, afspoelen en de vaas is weer zo goed als nieuw.
  • Bleekmiddel: de verhouding van bleekmiddel tot water is dezelfde als die van azijn, en je kunt de pot weken zoals hierboven of de oplossing gewoon met een spons over de te reinigen delen wrijven. Afspoelen en klaar is Kees!
  • Citroensap: als de vlekken lichter zijn, kun je ook proberen een citroen uit te persen in een kommetje, dit in gelijke hoeveelheden te verdunnen met water en het vervolgens op de vlekken te wrijven.

Dit zijn zeer eenvoudige en snelle methoden. Heb jij een favoriete methode?

Advertisement