Tuinmeubels van kunsthars: maak ze weer als nieuw met eenvoudige methodes

door Natasja

10 Mei 2023

Tuinmeubels van kunsthars: maak ze weer als nieuw met eenvoudige methodes
Advertisement

Stoelen om buiten te eten, een ligstoel om in de zon te luieren, of misschien een schommelstoel om bij warm weer in de tuin of op het balkon heerlijk te relaxen: er zijn veel kunstharsmeubels om de buitenruimtes in te richten, en in de meeste gevallen zijn ze wit. Dat is namelijk de kleur die het best bij elke omgeving past en die de vorm van elk meubel vaak het best tot zijn recht laat komen. 

Het hars dat voor deze meubelen wordt gebruikt is ontworpen om bestendig te zijn tegen weersinvloeden, en hoewel het altijd raadzaam is om ze tijdens het koude seizoen op de een of andere manier te beschutten of te beschermen, brengen ze op zijn minst enkele maanden per jaar door in de zon, regen en wind. Om nog maar te zwijgen van stof, pollen, modder en andere mogelijke vormen van vuil: al deze factoren beschadigen uiteindelijk de afwerking van meubels van hars, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om ze weer als nieuw te maken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als ze slechts oppervlakkig vuil zijn, kan je ze alleen schoonmaken met tamelijk zachte oplossingen, bijvoorbeeld.

  • Een teil warm water met een beetje afwasmiddel, dat je vervolgens met een zachte spons over de meubels veegt. Dat zal voldoende zijn om het grootste deel van het vuil los te maken, en daarna kun je met de waterslang afspoelen.
  • Anders kun je in plaats van afwasmiddel Marseillezeep gebruiken, en in beide gevallen is het misschien nog praktischer om alles in een spuitfles te mengen.

Om wat hardnekkigere vlekken te verwijderen, kan je het volgende doen:

  • Voeg wat baking soda toe aan de spons of doek, dat als schuurmiddel zal werken, maar zonder al te agressief te zijn.
  • Je kunt ook citroenzuur gebruiken.

In gevallen die onherstelbaar lijken, kun je de harde manier proberen, bijvoorbeeld:

  • Een spons van zeer fijne staalwol om het bevlekte oppervlak af te schrapen.
  • Bleekmiddel, altijd met handschoenen aan, verdund in heet water, met schuursponsjes of ook met bovengenoemde staalwol sponsjes.
  • Verwarm het oppervlak met een brander, die snel en niet te dichtbij komt: zo smelt het plastic (dat je van tevoren zo goed mogelijk moet hebben schoongemaakt), en zo kun je het herstellen. Pas echter op dat je niet te lang bij een bepaald punt blijft, anders loop je het risico het meubel onherstelbaar te vervormen.

Vooral in de eerste twee gevallen verliest het oppervlak zijn glanzende laag, en wordt het zelfs aangetast door de aangegeven middelen, zodat het een goed idee zou zijn om, zodra het meubel wit is gemaakt, te overwegen de laag te herstellen met een of twee lagen verf die speciaal geschikt zijn voor buitenmeubels.

Advertisement