Creatief hergebruik: dingen uit de vuilnisbak redden en er nuttige voorwerpen van maken

door Natasja

19 Juni 2022

Creatief hergebruik: dingen uit de vuilnisbak redden en er nuttige voorwerpen van maken
Advertisement

Upcycling is niets anders dan wat bekend staat als creatief hergebruik. Het is het hergebruiken van afvalmaterialen of nutteloos geachte voorwerpen om er nieuwe dingen van te maken, die als beter of met groter nut worden beschouwd. Creatief hergebruik is van grote waarde voor de recycling- en milieubeschermingsmentaliteit. Het heeft ook een grote artistieke waarde omdat het staat voor creativiteit en transformatie. Het is datgene wat, zoals men zegt, het nuttige met het aangename verenigt.

Als je de onderstaande ideeën bekijkt, zul je versteld staan hoeveel nuttige of essentiële voorwerpen kunnen worden gecreëerd door creatief hergebruik van andere die je op het eerste gezicht geen kans zou geven.

Advertisement

Een oud metalen vergiet, bijvoorbeeld, kan met een beetje geduld en handigheid een prachtige lamp worden.

Advertisement

En hetzelfde kan gebeuren met een oude metalen theepot. De lamp in kwestie zal echt origineel zijn.

Maar wat je kunt doen met de hals van een afgedankte gitaar is ongelooflijk. Hangend aan de muur kan het een prachtige kapstok of sleutelhouder worden. Muziekliefhebbers zullen het een briljant idee vinden.

En wat dacht je van een saaie wandklok op een oude trommel of basdrum? De klok zal niet meer zo saai zijn en zal de kamer een eerder rock'n'roll-stijl geven.

Opnieuw met behulp van een trommel of basdrum kan dan een hanglamp worden gemaakt. Ook dit is een potentieel geliefd juweeltje voor muzikanten en kenners.

Advertisement

Een oude stoel die weggegooid moet worden kan gebruikt worden om een verhoogde bak te maken. Verhoogde bakken zijn zeer nuttig voor mensen met middelgrote of grote honden of misschien oudere honden. Door vaak voorover te buigen kunnen honden nekaandoeningen (bijvoorbeeld cervicale arthrose) ontwikkelen die pijn veroorzaken en hen beletten rustig te eten en te drinken. Een verhoogde bak kan hun levenskwaliteit echt verbeteren.

Een houten standaard en een wastafel op een opgeknapte oude fiets maken er een wastafel van met een heel bijzonder ontwerp die de badkamer een heel eigen stijl zal geven.

Advertisement
redsam86/Reddit

redsam86/Reddit

Het opnieuw bekleden van oude stoelen of fauteuils is waarschijnlijk de meest beoefende en wijdverbreide vorm van hergebruik. En het geeft altijd veel voldoening.

BrewCoven/Reddit

BrewCoven/Reddit

Om een oude klok opnieuw te gebruiken door hem op te knappen, hoef je alleen maar de achtergrond te veranderen.

Advertisement

De eerder genoemde verhoogde bakken kunnen ook worden gemaakt van krukjes of langere banken waarin twee of meer bakken passen. Hij zal dus bruikbaar zijn voor meerdere honden of nuttig zijn om zowel water als voedsel in te bewaren.


Een leuk werkje om te doen, misschien tijdens de feestdagen, is het maken van gelukskabouters, poppen en kerstmannen door oude moppen te recyclen. Zorg ervoor dat je ze eerst goed schoonmaakt en ontsmet en ga dan verder met het bewerken. Dit kan ook een leuke activiteit zijn om samen met de kinderen te doen.

Heb jij al zulke originele creatieve recycling projecten gemaakt?

Advertisement