DIY anti-geelshampoo: het recept is eenvoudig en niet duur

door Natasja

15 Juni 2022

DIY anti-geelshampoo: het recept is eenvoudig en niet duur
Advertisement

Wie die blond of grijs haar heeft, natuurlijk of geverfd, weten hoe moeilijk het is om het mooi, verzorgd en glanzend te houden. Vooral in het geval van geverfd of gebleekt haar heeft het de neiging om na slechts enkele weken een doffe, strogele kleur aan te nemen die de charme van blond volledig verdoezelt. Als de toon verandert, verliezen ze hun glans en beginnen ze er nogal beschadigd uit te zien.

Dit is ook te wijten aan het feit dat verven en bleken het haar onvermijdelijk droger maken. In het algemeen treedt kleurvervaging op in combinatie met verschillende factoren zoals vaak wassen, luchtvervuiling, blootstelling aan de zon en meer. Het is praktisch onmogelijk om goed verzorgd blond haar voor een lange tijd te behouden. Tenzij je wat trucjes gebruikt.

Kappers en haarstylisten bevelen meestal een periodieke anti-vergelingsbehandeling aan tussen het verven door. Dit bestaat uit een shampoo (of conditioner) die paarse pigmenten bevat om de gele pigmenten te neutraliseren, waardoor het doffe, matte effect van blond haar wordt weggenomen. Geel en violet zijn in feite elkaars tegenpolen in de kleurencirkel en neutraliseren elkaar dus. Idealiter zou dit één keer per week moeten gebeuren. Je kunt naar de kapper gaan of een van de vele producten in de winkel kopen en het thuis doen. In beide gevallen zijn de kosten vaak niet erg laag.

Een derde alternatief is dan ook om een DIY versie te maken die natuurlijker en zuiniger is. Kijk eens naar het recept hieronder.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Wat heb je nodig:

  • Witte vochtinbrengende shampoo of conditioner
  • Gentiaanviolet of paarse levensmiddelenkleurstof
  • Plastic kom
  • Plastic lepel
  • Trechter
  • Lege fles

Procedure:

Leeg de shampoo of conditioner in de kom. Voeg 2-3 druppels kleurstof toe of een beetje kleurstof ter grootte van een erwt. Roer tot je een mengsel krijgt met de gewenste tint paars. Je kunt een paar druppels blauwe kleurstof toevoegen als je meer oranje tinten wilt wegwerken. Gebruik de kleurencirkel om te bepalen welke paarstint je nodig hebt op basis van je haarkleur. Gebruik de trechter om het resulterende mengsel over te gieten in een lege fles en bewaar het.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is de anti-geel toning shampoo of conditioner uit te proberen. Het is raadzaam om het, min of meer, elke drie wasbeurten te gebruiken. Het hangt altijd af van het haartype en de kleur.

Je moet je haar eerst nat maken met warm water, zodat het product gemakkelijker in de haarschacht dringt. Breng het vervolgens van de wortels tot de punten aan, zoals je met elke shampoo of conditioner zou doen.
Enkele minuten tot een uur laten inwerken, afhankelijk van de kleur die moet worden geneutraliseerd. Doe dit echter met de nodige voorzichtigheid, let op eventuele reacties en laat het niet langer inwerken dan voorzien.
Spoel af met koud water om de schacht en de kleur te verzegelen. En dan pronken met je perfecte blonde haar!

Advertisement