Verbleekte kleren? Probeer deze trucs op basis van natuurlijke ingrediënten om de kleuren te doen herleven

door Natasja

11 Juni 2022

Verbleekte kleren? Probeer deze trucs op basis van natuurlijke ingrediënten om de kleuren te doen herleven
Advertisement

Een van de meest voorkomende huishoudelijke problemen is dat de kleur van je kleding de neiging heeft na verloop van tijd te vervagen. Als gevolg van veelvuldig wassen of stof op kleding die je een tijd niet gedragen hebt, hebben we vaak last van dit probleem. Kleren waar je misschien gek op bent en die je nooit zou willen weggooien, worden op een gegeven moment oud en saai. Toch zijn er verschillende natuurlijke middelen om kleuren te doen herleven en ze nieuw leven in te blazen. Dit zijn huishoudelijke trucs, waarvan sommige al generaties lang worden doorgegeven.

Maar pas op. Er bestaan ook zogenaamde middelen, die helemaal geen wetenschappelijke basis hebben en niet doeltreffend zijn. Een daarvan gaat over het gebruik van zout en zijn magische kleurversterkende kracht. In het verleden werkte dit waarschijnlijk omdat kleren met meer natuurlijke stoffen werden geverfd. Anderzijds schijnt zout geen macht te hebben over de kleurstoffen die in de moderne textielindustrie worden gebruikt. Nog minder nuttig is koffie, die juist schade kan aanrichten.

Voor andere trucs, kijk eens hieronder. We zullen je een paar geheimen verklappen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Laurier

Een van de geheimen om de kleuren van je kledingstukken te doen "herleven" is laurier. Oma's oud middel voor het genezen van vele kwalen schijnt ook dit vermogen te hebben. Kook wat water in een pan met een paar laurierblaadjes erin. Na het aan de kook brengen, laat je de pan 20 tot 30 minuten op een laag vuur staan. Als de bladeren koken, geven ze het water een zachtgele kleur, wat nuttig is om de warme kleuren op te fleuren. Koel het water af en giet het samen met de te behandelen kleding in een teil. Laat het een paar uur weken. Dan uitspoelen en in de machine wassen. Vooral gele en rode kleren zullen opfleuren.

Azijn

Een ander ingrediënt met verhelderend vermogen is azijn. Met name witte azijn of appelazijn kunnen helpen wasmiddelafzettingen tussen de stofvezels op te lossen, waardoor de kleding helderder en levendiger van kleur wordt. Doe een glas azijn in de wasmiddelbak of trommel. Je kunt het ook verdunnen in een teil met water, waarin je de kleren een paar uur laat weken voordat je ze wast. De kleuren zullen je dankbaar zijn en de was zal nog zachter uit de wasmachine komen.

Gebruik het middel echter niet op synthetische of zijden kledingstukken, want dan werkt het niet. Zorg er ook voor dat je azijn niet mengt met producten op basis van bleekmiddel, aangezien deze met elkaar reageren en giftige dampen veroorzaken.

Advertisement
Video tutorial via HomeArt TV/YouTube

Video tutorial via HomeArt TV/YouTube

Natuurlijke kleurstoffen

Dan is er nog de mogelijkheid van kleurstoffen die worden gewonnen uit fruit, groenten en andere natuurlijke stoffen die gemakkelijk te vinden zijn. Door natuurlijke kleurstoffen uit vele producten te halen, is het in feite mogelijk om deze door middel van eenvoudige stappen door je verbleekte kledingstukken te laten absorberen. De kleurstoffen zijn natuurlijk en dringen door in de vezels, waardoor verbleekte of bevlekte stoffen hun kleur terugkrijgen en een nieuw leven krijgen.

Dus ga voor de kleurrijke ingrediënten. Je kunt de volgende ingrediënten gebruiken:

  • aardbeien en bieten voor rode kleding;
  • wortelen, sinaasappelen, kurkuma en saffraan voor gele en oranje kleding;
  • bramen en bosbessen voor blauwe en paarse kleding;
  • koffie en cacao voor bruine kleding;
  • plantaardige koolstof en zwarte sesam voor zwarte kleding;
  • peterselie, spinazie en munt voor groene kleding;


Voor je begint, laat de schone kleren weken in lauw water om de vezels te rekken. Op die manier zullen de stoffen de kleur goed absorberen. De ingrediënten moeten samen met water worden gekookt om de kleur te verkrijgen. Gewoonlijk moeten fruit en groenten de helft van een pan innemen en moet ongeveer 3/4 van het water worden toegevoegd. Voor poeders zoals kurkuma of koffie is het gebruikelijk ongeveer vijf eetlepels per liter water toe te voegen. Wanneer het water de gewenste kleur heeft, zet je het vuur uit en laat je het afkoelen. Filtreer en dompel de eerder behandelde kledingstukken al roerend met een houten lepel onder in de ontstane gekleurde vloeistof. Voeg een glas azijn toe en laat het 12/24 uur weken. Je zult de resultaten zien.

Probeer het gewoon eens! 

Advertisement