Creëer een ontspannen en aangename woonkamer door de feng shui regels op te volgen

door Natasja

25 Juni 2022

Creëer een ontspannen en aangename woonkamer door de feng shui regels op te volgen
Advertisement

Sinds lang worden de regels van de Chinese levensfilosofie, feng shui genaamd, ook toegepast op de binnenhuisinrichting van woningen: door een ruimte in te richten volgens de regels van deze wetenschap kan men een werkelijk evenwichtige en aangename omgeving creëren.

Het gaat erom de beschikbare middelen optimaal te benutten, met name op het gebied van ruimte, materialen en licht, zodat de ruimte je op elk moment de harmonie en het evenwicht biedt die hem perfect maken voor het samenleven met familie en gasten. Hier zijn enkele nuttige tips voor het inrichten van de woonkamer volgens de regels van feng shui.

Advertisement

Een belangrijk idee in feng shui is dat van de 'positieve flow' van levensenergie (Qi): ruimtes moeten allemaal zo worden ontworpen dat ze vrij zijn en deze stroom niet belemmeren. Dit betekent dat als je je te veel in bochten moet wringen om je door de kamer te bewegen of als je te vaak op obstakels stuit, het meubilair moet worden verplaatst of veranderd.

Het is beter iets te verwijderen dan een benauwde en oncomfortabele omgeving te bewonen.

Advertisement


Een ander fundamenteel element is het licht: natuurlijk licht moet worden versterkt, en kunstlicht moet zo worden ontworpen dat het alles verlicht, maar zonder te verblinden en te storen. Je zult dus verschillende soorten lampen, hanglampen en eventueel ook schakelaars nodig hebben waarmee je de intensiteit van het licht kunt kiezen.

En vervolgens spiegels: deze weerkaatsen het licht en doen kamers helderder en groter lijken.

Zowel spiegels als foto's, afbeeldingen of illustraties die de wanden versieren (en die altijd ontspannende onderwerpen moeten hebben) moeten in het bovenste gedeelte van de wanden worden geplaatst. Als je ze laag hangt, kan dat volgens de feng shui de stemming temperen: de regel die je moet proberen is "hang ze altijd een paar centimeter hoger dan waar je ze wilde ophangen", zodat men naar boven kijkt.

Vergeet nooit de planten: zij zijn het die aan de natuur herinneren en het element hout vertegenwoordigen. Ze geven een gevoel van vitaliteit en zijn therapeutisch. Volgens feng shui is het beter om de voorkeur te geven aan planten met een weelderige vegetatie en lichte bladeren dan aan vetplanten.

Harmonie van de elementen: dit is een van de pijlers van deze filosofie. Denk dan aan de categorieën die aanwezig moeten zijn.

  • Aarde: vierkante en lage meubels in warme tinten (bruin, geel, aardekleuren en zelfs goud), geometrische patronen, keramiek en porselein.
  • Hout: verticale lijnen en elementen, planten; botanische en florale motieven; hoge meubels.
  • Vuur: driehoekige vormen, lichtjes en kaarsen; leren voorwerpen of dierenprint; scherpe en hoekige voorwerpen en abstracte kunst.
  • Metaal: gebogen en ronde vormen; metallic details en kleuren, glinsterende stoffen.
  • Water: onregelmatige gebogen vormen; het hele scala van blauw; iriserende en reflecterende materialen.

Advertisement

Als de woonkamer een ruimte moet zijn om samen te komen en te praten, probeer dan de stoelen, fauteuils en banken zo te groeperen dat ze degenen die binnenkomen onmiddellijk verwelkomen, en vermijd dat ze met hun rug naar de deur staan - vooral de bank. Iedereen die in de woonkamer zit, moet kunnen zien wie er binnenkomt, en als dat niet mogelijk is, gebruik dan een spiegel aan de muur om iedereen een volledig zicht op de kamer te geven.

Kunnen deze tips je helpen de woonkamer opnieuw in te richten?

Advertisement