Leer hoe je hortensia's gratis kunt vermeerderen

door Natasja

08 Mei 2022

Leer hoe je hortensia's gratis kunt vermeerderen
Advertisement

Hortensia's zijn ongetwijfeld een van de meest elegante planten om in de tuin te hebben: deze struiken, die soms zeer groot zijn, kondigen de komst van de zomer aan met hun grote bloemen in vele verschillende kleuren en vormen. Als je je vervolgens verdiept in de wereld van de soorten en de verschillende families ontdekt die er bestaan, zul je versteld staan van het vaak verrassende uiterlijk van sommige exemplaren.

Maar ook de soorten die je het vaakst ziet, zijn vol charme met hun klassieke schoonheid, en als je ruimte hebt in de tuin of in grote potten op balkons en terrassen, zou je hortensia's als hoofdrolspelers kunnen kiezen. Dus waarom zou je je eigen planten niet vermeerderen door vele nieuwe exemplaren te creëren die zelfs prachtige cadeau-ideeën kunnen worden?

Advertisement
Creativo

Creativo

Om hortensia's te vermeerderen heb je enkele segmenten van hun takken nodig: het beste moment om deze planten te vermeerderen is dus wanneer ze gesnoeid worden, of wanneer je - misschien door een of ander ongelukje of door hevige windvlagen - toevallig gebroken takken ziet.

De gemakkelijkste manier om hortensia's te vermeerderen is door stekken, wat op twee manieren kan gebeuren:

1) Door de twijgen in water te laten wortelen.

In dit geval heb je nodig: een scherpe, ontsmette schaar, een schone, ontsmette glazen vaas en water.

1. Knip de takken zo af dat je segmenten hebt van maximaal 20 cm. In het ideale geval is de snede aan het uiteinde dat in het water moet, een beetje schuin, en de andere die uit de vaas komt, perfect evenwijdig met de tak. Het is raadzaam de sneden op de plant 's morgens of 's avonds aan te brengen. Knip ook altijd net boven een "knoop", d.w.z. waar de knoppen tevoorschijn komen.
2. Snij de bladeren horizontaal doormidden (verwijder de helft naar het uiteinde toe, waardoor een soort halve cirkel aan de stengel blijft zitten). Je kunt deze stap ook vermijden als er niet veel blaadjes aan het takje zitten.
3. Vul de  vaas voor driekwart met water en doe de takjes erin. Zet de vaas op een lichte plaats, maar waar de zonnestralen een beetje gefilterd worden, vooral tijdens de warmste uren van de dag.
4. Ververs het water ongeveer twee keer per week, en in elk geval wanneer je ziet dat het troebel begint te worden.
5. Wees geduldig: het kan dagen of zelfs weken duren voordat je de wortels ziet uitlopen, en het is niet zeker dat alle takjes het goed zullen doen.
6. Wanneer de wortels 4 of 5 centimeter lang zijn, kun je de stekken in de potgrond zetten.

2) De takjes direct in de potgrond zetten.

In dit geval heb je nodig: een plastic of aardewerken pot (hij mag niet te groot zijn, potten met een diameter van 20 cm of iets kleiner zijn prima), een beetje geëxpandeerde klei, zuurminnende potgrond, een beetje compost, een schaar,  bewortelingshormoonpoeder (verkrijgbaar in tuincentra of online), een glas met water.

1. Bereid de pot voor: leg een paar vingers geëxpandeerde klei op de bodem en vul de pot vervolgens met compost (een handvol is genoeg). In plaats van compost kun je ook andere bodemverrijkende stoffen gebruiken, zoals regenwormhumus.
2. Verwijder de takken zoals in het vorige geval en knip de bladeren af zoals aangegeven.
3. Dompel het uiteinde dat in de grond zal terechtkomen in water, en haal het onmiddellijk daarna door het bewortelingshormoonpoeder.
4. Steek het takje in de grond.
5. Doe dit voor alle takjes
6. Geef onmiddellijk een beetje water om de grond te verdichten en vul zo nodig het grondniveau in de pot aan.
7. Blijf een paar keer per week water geven: de grond mag niet helemaal uitdrogen, maar je mag ook niet te veel water geven. Hortensia's houden ervan dat hun grond constant vochtig is, maar niet altijd doordrenkt met water. Laat in ieder geval niet meer dan een dag voorbijgaan met volledig droge grond, vooral niet als je wacht tot ze wortel schieten.

Na één of twee jaar, afhankelijk van de soort, heb je planten om te verpotten. Verpotten gebeurt meestal in het vroege voorjaar of in ieder geval niet in de warmste tijd van het jaar of terwijl de planten zich op de bloei voorbereiden. Het hangt altijd af van de soort hortensia (https://www.creativonederland.nl/read/38004/potatura-delle-ortensie:-le-dritte-per-intervenire-al-momento-giusto-e-nel-modo-giusto), wat de beste periode is om te snoeien. En het is goed om ze zo, in hun pot, een paar jaar te laten staan: maak je geen zorgen als je in de winter het gevoel hebt dat de planten zijn afgestorven, want dan beginnen bij het aanbreken van de lente de sprietjes weer uit te lopen. Na een paar jaar kun je ze overzetten in iets grotere potten of rechtstreeks in de grond.

Advertisement