Moet je de vriezer ontdooien? Pas op voor methoden die thuis gebruikt kunnen worden om het sneller te doen!

door Natasja

29 Mei 2022

Moet je de vriezer ontdooien? Pas op voor methoden die thuis gebruikt kunnen worden om het sneller te doen!
Advertisement

Iedereen weet dat de diepvriezer, net als de koelkast, minstens één keer per jaar moet worden ontdooid om optimaal te kunnen functioneren. Het is niet altijd gemakkelijk deze regel in praktijk te brengen, vooral in het geval van de diepvriezer, want het komt niet vaak voor dat deze helemaal leeg is, zodat je, ter voorbereiding op het ontdooien van het apparaat, het voedsel dat erin zit gedurende dagen of weken ervoor moet consumeren en niet nog meer voedsel moet kopen om in te vriezen.

Het proces dat nodig is om al het ijs dat zich binnenin vormt te verwijderen, kan ook enkele uren of een hele nacht duren, en daarom willen mensen vaak hun toevlucht nemen tot methoden die het hele proces versnellen. Sommige, zoals het gebruik van zout of azijn, zijn weliswaar doeltreffend, maar kunnen leiden tot ongewenste schade. Laten we daarom eens kijken welke remedies het beste vermeden kunnen worden.

Creativo

Creativo

Methodes om te vermijden als je de vriezer sneller wilt ontdooien:

  • Zout: het is waar dat dit, net als op de wegen, ijs en rijp snel doet smelten, maar het is ook waar dat het kan leiden tot corrosie van de materialen waarmee het in contact komt, met name afdichtingen en metalen bekledingen.
  • Witte azijn: azijn bevat azijnzuur, dat bevriest bij ongeveer -2 graden, d.w.z. een lagere temperatuur dan water. Dit betekent dat het helpt bij het ontdooien van verschillende materialen (waaronder voedsel, trouwens). Maar azijn kan ook afdichtingen en bekledingen beschadigen, net als zout.
  • Föhn: ook dit is een riskante methode, omdat hierbij een elektrisch apparaat in de buurt van water wordt gebruikt.
  • Mes: het gebruik van een mes als beitel om blokken ijs sneller te laten vallen terwijl de vriezer ontdooit, is een impuls die moet worden onderdrukt. Oppervlakken kunnen worden afgeschraapt of bekrast, en in het geval van plastic laden kunnen ze gemakkelijk breken.

Hoewel deze methoden dus doeltreffend zouden zijn, houden ze ook het risico in van reële en volkomen ongewenste schade, zodat het beter is de pan of kom met heet water methode te gebruiken:

    1. Leg doeken of oude handdoeken op de bodem van de vriezer en op de vloer eromheen.
    2. Zet een kom warm water op de bodem.
    3. Doe de deur even dicht, zodat de stoom het ijs beter doet smelten.
    4. Ververs het water in de vriezer vaak, zodat het altijd warm blijft, en wring ook doeken en handdoeken uit of vervang ze, om te voorkomen dat het huis onder water komt te staan en om het ontdooien sneller te laten verlopen. Op dit punt versnellen sommige mensen het proces met een föhn, maar vergeet niet dat dit riskant is.

Gebruik bij hardere ijsblokken alleen houten pollepels in plaats van scherpe voorwerpen, probeer ze los te wrikken zonder al te veel kracht te gebruiken, en bewaar een kom of emmer om ze op te vangen en in de spoelbak te gooien voordat ze op de grond vallen.


Succes!

Advertisement