Droom je van een geurige tuin? Ontdek welke planten je moet kiezen

door Natasja

21 Mei 2022

Droom je van een geurige tuin? Ontdek welke planten je moet kiezen
Advertisement

Verbeeld je je voor dat je in de tuin of op het balkon loopt en de geur van een of andere plant ruikt die door de wind wordt meegevoerd: het is een van de wonderen der natuur waarvan je gemakkelijk kunt genieten, als je maar de juiste planten kiest.

Er zijn vele soorten struiken, kruidachtige planten en zelfs bomen die geurende bloemen of zelfs bladeren hebben, maar sommige zijn gemakkelijker te vinden en te kweken dan andere, om gebieden in de tuin te creëren die niet alleen mooi zijn om naar te kijken, maar ook lekker ruiken. Bovendien zijn planten die van nature een bedwelmende geur hebben (dus niet de planten die ad hoc met hybriden zijn gekweekt, zoals bepaalde rozen) heel vaak aangenaam voor bestuivende insecten, zodat het opnemen ervan in de groene hoeken fijn voor ons is en een vriendelijk gebaar voor het ecosysteem. Hieronder staan vijf van de meest voorkomende planten.

Lavendel

Lavendel

Creativo

Deze plant heeft niet alleen een zeer aangename geur, die kan worden geroken wanneer de wind wordt door het gebladerte wordt geblazen of wanneer je de takken aanraakt, maar het is ook een van die planten die het meest geliefd zijn bij bestuivende insecten. Kies voor een plaats waar de plant zo veel mogelijk uren per dag door de zon wordt bereikt.

Het is een weinig veeleisende plant, die ook bestand is tegen perioden van droogte, droge en dorre zomers en die ook houdt van geventileerde plaatsen. Als hij op de juiste plaats staat, met goed doorlatende grond, neemt hij snel de beschikbare ruimte in beslag en vult hij de ruimte met een dichte begroeiing met zilverkleurige bladeren, die net zo geurig zijn als de bloemen. Er zijn veel verschillende soorten lavendel, maar bijna allemaal worden het vrij nette struiken met een maximale hoogte van ongeveer 50 tot 70 cm.

Advertisement

Kamille

Kamille

pxfuel.com

Kamille (Matricaria chamomilla), die vaak wordt verward met de zogenaamde "Valse kamille" (Anthemis arvensis), waarvan hij zich echter onderscheidt doordat hij een zeer aangename en intense geur heeft die de valse kamille niet heeft, is een plant die in het wild groeit, maar die ook gemakkelijk kan worden gekweekt.

De beste blootstelling is volle zon, en hij geeft de voorkeur aan droge grond - zelfs arme, enigszins kalkhoudende grond. Hij hoeft alleen vaak water te krijgen als de planten klein en jong zijn, maar als de struik een tijd in de grond staat, is hij praktisch zelfvoorzienend, waardoor hij uitstekend geschikt is voor tuinen die weinig onderhoud vergen.

Eucalyptus (Eucalyptus globulus)

Eucalyptus (Eucalyptus globulus)

picryl.com

Als je naast struiken ook grotere planten zoekt, kun je denken aan eucalyptus, met name de "globulus"-soort, die populair is om zijn bladeren die worden gekenmerkt door een grijsblauwe kleur met witte accenten. De eucalyptus houdt van volle zon, waardoor de bladeren een intense kleur krijgen, maar kan ook in lichte halfschaduw groeien. Het zijn winterharde planten die ook koude temperaturen verdragen, hoewel ze de voorkeur geven aan warme klimaten.

Anderzijds verdragen ze geen enkele vorm van waterstagnatie, zodat het noodzakelijk is ze in zeer goed drainerende grond te zetten en niet te veel water te geven, wat in elk geval alleen nodig is tijdens de aanplant en de eerste groeifase.

Jasmijn (Jasminum spp.)

Jasmijn (Jasminum spp.)

Commons Wikimedia

Een van de meest bedwelmende, zoete en onmiskenbare geuren die je in de natuur kunt vinden, is jasmijn. Net als lavendel is het een geur die helpt te ontspannen, zozeer zelfs dat het wordt aanbevolen de planten in de buurt van slaapkamers te houden (of erin, als de omstandigheden goed zijn om ze in potten te kweken). Het is een klimplant, erg mooi op wandtrellis of ook op schuttingen.

Hoewel ze de voorkeur geven aan warme klimaten, kunnen ze ook groeien waar de winters matig streng zijn, hoewel ze dan wel op tegen de wind beschutte plaatsen moeten staan. De ideale belichting is helder en bij voorkeur zonnig, maar ze kunnen ook in lichte schaduw worden aangetroffen, vooral tijdens de warmste uren van de dag.

Citroenmelisse (Melissa officinalis)

Citroenmelisse (Melissa officinalis)

Pixabay

Qua uiterlijk en verzorging lijkt citroenmelisse erg op munt, maar de delicate citrusgeur (en -smaak) maken hem echt uniek. Het staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen, ook voor de maag.

Citroenmelisse houdt van de zon en groeit goed bij een temperatuur tussen 18 en 25 graden. Net als munt heeft hij de neiging om met de komst van het koude seizoen zijn bovengrondse deel te verliezen, maar in het voorjaar groeit hij weer aan. Het is een zeer winterharde plant, ook geschikt voor buiten, die zich zeer snel verspreidt, zodat men vaak kleine exemplaren rond de moederplant kan aantreffen, zelfs tussen de kieren van een buitenvloer. Geurend en met de bekende kalmerende eigenschappen, is het een plant die het waard is om in huis te houden.

Advertisement