Papier recyclen: ken je alle manieren waarop je het in huis kunt hergebruiken?

door Natasja

20 Juni 2022

Papier recyclen: ken je alle manieren waarop je het in huis kunt hergebruiken?
Advertisement

Van al het afval dat we thuis produceren, is het afval dat bij de papierinzameling belandt misschien wel het afval dat we bijna helemaal zouden kunnen vermijden. Van alle materialen die bij het huisvuil worden gezet, is papier namelijk het materiaal dat het gemakkelijkst in huis kan worden gebruikt. Kranten, sommige soorten folders en bijna elke doos die in huis komt, kan in feite worden gerecycled, niet alleen voor allerlei creatieve knutselwerkjes (of zelfs om het huis in te richten!) maar ook om verschillende klusjes rond het huis en zelfs in de tuin te doen.

Het is de moeite waard een paar verantwoorde methoden te overwegen om niet nog meer afval te produceren: hieronder staan er een paar die je wellicht nuttig vindt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Als het erom gaat iets te bedekken om te decoreren met DIY, kunn je allerlei soorten papier gebruiken - ook glanzende tijdschriften en gekleurd papier in het algemeen. In andere gevallen verdient het echter bijna altijd de voorkeur "ruw" papier zonder glanslaag te gebruiken, d.w.z. dat van kranten, sommige tijdschriften en bepaalde flyers.

  • Glas en spiegels schoonmaken: we kennen allemaal de oma's remedie om glazen oppervlakken te doen glanzen met alcohol en krantenpapier. In dat geval zijn kranten juist het meest geschikte materiaal, omdat ze geen kringen achterlaten. Met andere soorten gekleurd bedrukt papier zul je misschien niet zulke bevredigende resultaten krijgen.
  • Vermijd onaangename geuren: een beetje papier (altijd van het onglanzende soort) op de bodem van natte vuilnisbakken, en ook in stinkende schoenen, absorbeert veel onaangename geuren.
  • Compost: papier kan ook op de composthoop terechtkomen. Gekleurd en glanzend papier moet echter worden vermeden, omdat het giftige chemicaliën bevat die de compost uiteindelijk zouden bederven. Geen probleem met krantenpapier of zelfs het bruine/grijze karton van voedselverpakkingen.
  • Mulchen: een andere ideale toepassing voor kranten en alle papier dat geen giftige stoffen afgeeft. In plaats van schors, steenslag of ook plasticfolie in moestuinen, kun je een laag krantenpapier (een paar vellen) rond de planten leggen en deze bedekken met wat aarde of gebladerte. Met vocht zal het uiteindelijk oplossen, maar zonder de grond te beschadigen.
  • Inpakken: er zijn duizenden ideeën online voor het maken van cadeauverpakkingen met gerecycled papier. Met wat lint, wol of katoenen garen, gedroogde of ook echte bloemen, takjes en zelfs kruiden of andere versieringen worden het nog mooiere pakjes dan die gemaakt met speciaal papier, dat vaak het moeilijkst te recyclen is en schadelijk voor het milieu is.
  • Verpakking: voor artikelen die niet te kwetsbaar zijn maar toch in dozen moeten worden beschermd, is het verfrommelen van veel papier een beter alternatief dan piepschuim.
  • Voor karton zijn er dus duizend ideeën om er houders van te maken die kunnen worden gebruikt als organisers of verdelers in lades of meubelen.

Je kunt de hoeveelheid papier die je bij het huisvuil gooit echt echt een stuk verminderen!

Advertisement