Het huis schoonmaken met DIY middelen: enkele van de meest gebruikte trucs die je niet mag vergeten

door Natasja

19 Juni 2022

Het huis schoonmaken met DIY middelen: enkele van de meest gebruikte trucs die je niet mag vergeten
Advertisement

Bij het schoonmaken is het handig om middelen en accessoires te hebben die geschikt zijn voor elk afzonderlijk oppervlak en materiaal, maar soms brengt dit een niet te verwaarlozen uitgave met zich mee en misschien neemt de parade van flessen en sponzen of doeken wel veel plaats in het meubilair in beslag. Dus ook wanneer je een tekort hebt aan het specifieke schoonmaakmiddel, is het niet noodzakelijkerwijs zo dat je niet efficiënt kan schoonmaken.

Er zijn bijna altijd DIY middelen die te hulp schieten, vaak op basis van ingrediënten die je al in huis hebt en waarbij ook gebruik wordt gemaakt van de gebruikelijke schoonmaakhulpmiddelen. Hieronder staan er een paar die altijd van pas komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Reinigen van de vaatwasser: na veel wasbeurten waarbij de vaat schoon wordt, moet ook de vaatwasser zelf worden gereinigd en ontsmet. De meest gebruikelijke en doeltreffende manier om dit te doen is een kopje te vullen met witte azijn en dit op het hoogste rek te plaatsen. Draai dan de langste wascyclus op de hoogste temperatuur, et voila.
  • De achterkant van de koelkast: de roosters aan de achterkant zorgen voor de koeling van de koude ruimte binnenin het apparaat, en je moet voorkomen dat ze oververhit raken. Dit gebeurt zowel wanneer de koelkast te vast aan de muur is bevestigd, waardoor de luchtcirculatie wordt belemmerd, als wanneer hij niet vaak wordt schoongemaakt, omdat hij onvermijdelijk onder het stof en de pluizen komt te zitten. Gebruik eens per maand een stofdoek of een borstel met zachte haren.
  • Vergeet ook de rubberen pakkingen van de koelkast of de vriezer niet: schrob ze af en toe met een oude tandenborstel om vuil en etensresten te verwijderen, en breng een laagje vaseline aan om te voorkomen dat er scheurtjes in het rubber ontstaan.
  • Roestvrij stalen oppervlakken, zoals die van bepaalde elektrische apparaten, kunnen weer glanzen met autowas: breng heel weinig aan, wrijf het voorzichtig uit met een zachte droge doek en gebruik dan een andere schone doek om het polijsten af te maken en overtollig product te verwijderen.
Advertisement
Pinterest

Pinterest

  • Oven: de truc van azijn in de hete oven, om hardnekkig vuil zacht te maken en op te lossen zodat het later gemakkelijker kan worden verwijderd met sponzen en schoonmaakmiddelen, is altijd handig. Ook hier, voor al die vervelende korstjes kun je enkele zelfgemaakte producten gebruiken, zoals een pasta van baking soda, water en een paar druppels afwasmiddel. Je smeert het uit met behulp van een reinigingsborstel, laat het 15 minuten inwerken en schrobt dan nogmaals met een doek of spons en verwijdert al het aangekoekte vuil.
  • Magnetron: daar kun je weer het schaaltje azijn gebruiken, maar ook een beetje water met citroensap en ook citroenschijfjes (of de uitgeperste schijfjes zelf) erin. Start de oven op maximum vermogen gedurende 5 minuten, eventueel afgewisseld met twee minuten activiteit en een paar seconden rust. Dit is de manier om hard of vettig vuil los te maken, dat vervolgens gemakkelijk kan worden verwijderd met een spons en afwasmiddel (ook zelfgemaakt).
  • Fornuizen en kookplaten: je kunt het ultieme DIY alternatief gebruiken, de combinatie van azijn en baking soda. Bestrooi het blad eerst met baking soda en besprenkel (of giet) er vervolgens azijn over. Wacht tot het reageert en veeg het dan af met een zachte doek.
  • Maak de broodroosters regelmatig schoon, verwijder alle kruimels en resten van verkoold voedsel. Soms is het nodig de afwasbare delen eruit te halen en het vuil te verzachten door het 10-15 minuten in water en zeep te laten weken. Een tandenborstel kan altijd helpen op moeilijke plekken.
Advertisement