Je kunt eenvoudige DIY middelen gebruiken om watersporen op hout te verwijderen

door Natasja

17 Juni 2022

Je kunt eenvoudige DIY middelen gebruiken om watersporen op hout te verwijderen
Advertisement

Houten meubelen, of ze nu satijnglanzend of hoogglanzend zijn afgewerkt, zien er altijd mooier uit als ze niet door een stoflaag zijn bedekt: de nerven van hout zijn zo fascinerend dat ze het verdienen niet door een vlek te worden aangetast. En naast stof en vuil, is het soms water dat voor problemen zorgt.

Denk maar aan het moment waarop je een nat voorwerp in contact laat met een houten oppervlak, zonder bescherming te gebruiken of zonder de water- of vochtvlek weg te vegen die op het hout ontstaat. Het duurt maar even voor die kleine hoeveelheid water witachtige sporen achterlaat, die niets anders zijn dan kalkkringen. Als het water in huis hard is, dan komt dit nog vaker voor. Hoe verwijder je ze om het hout zijn oorspronkelijke pracht terug te geven? Er zijn een paar methoden om te proberen, die wij hieronder aangeven.


Advertisement
Creativo

Creativo

  • Mayonaise: het is vreemd om zo'n vette smaakmaker op hout te smeren, maar in feite is de olie die wordt gebruikt om de emulsie op de basis van deze zeer beroemde saus te maken, een goed middel om de sporen van kalkaanslag te verwijderen. Neem dus wat keukenpapier, of een wattenschijfje (of een zachte doek) en een beetje mayonaise: overdrijf niet, anders worden de meubelen vuil met vet. Wrijf totdat de kalkaanslag is verdwenen en totdat het hout het grootste deel van de mayonaise heeft opgenomen. Je kunt ook heel kort wrijven en het papieren servetje op de zone laten liggen, ook de hele nacht. Veeg na die tijd al het overtollige weg met meer papier en wrijf met een zachte droge doek om het hout te polijsten.
  • Je kunt dit ook doen met vaseline, bij voorkeur met een zachte doek in plaats van papier.
  • Staalwol en citroenolie: dit is een ander middel waar je meteen aan denkt, want het lijkt te schurend. Maar als je staalwol met een fijnere korrel gebruikt, zul je het hout over het algemeen niet beschadigen. Wees echter voorzichtig met meubelen met een zeer glanzende afwerking: het is beter de methode eerst op een verborgen hoekje uit te proberen om onaangename verrassingen te voorkomen. Doe het volgende: giet een paar druppels citroenolie op het hout en wrijf het vervolgens met staalwol in de richting van de houtnerf, uitsluitend op de watervlek.
  • Olijfolie en witte azijn: meng de twee ingrediënten in gelijke delen in een kommetje (een of twee lepels van elk is echt genoeg), veeg vervolgens de vlek met behulp van een zachte doek weg tot de vlek is uitgewist.

Dit zijn zeer eenvoudige middelen en iets minder bekend dan andere. Wat zijn jouw onfeilbare trucs in deze gevallen?


Advertisement