DIY terrarium: ontdek hoe je van een glazen pot een prachtige miniatuurtuin maakt

door Natasja

02 Juli 2022

DIY terrarium: ontdek hoe je van een glazen pot een prachtige miniatuurtuin maakt
Advertisement

Als je van groen houdt, zijn DIY terrariums misschien iets voor jou. Het zijn prachtige miniatuurtuintjes waarmee je bloemen en planten in huis haalt zonder al te veel ruimte in beslag te nemen. Een in het oog springend decoratief element dat geen grote investering of veel handigheid vereist.

Je kunt ze in een handomdraai maken met gemakkelijk te vinden en zelfs gerecycleerde materialen, zoals glazen weckpotten of grotere glazen potten. Het is niet noodzakelijk dat ze een deksel hebben, afhankelijk van het soort terrarium dat je wilt maken en de soorten planten die je kiest. Hoe dan ook, eenmaal klaar heeft het DIY terrarium geen speciale verzorging nodig en is het dus perfect, ook als je geen groene vingers hebt. 

Advertisement

Zorg voor alles dat je nodig hebt

Voor het maken van een DIY terrarium heb je nodig: 1 glazen pot met of zonder deksel, potgrond, actieve kool, mos, kiezelsteentjes, planten van een geschikte grootte voor de pot. Je kunt ook decoratieve details naar keuze toevoegen. 

Advertisement

Kies de meest geschikte plantjes

De beste plantjes voor een DIY terrarium binnenshuis zijn planten die van een vochtige omgeving houden, zoals varens, ficus repens, peperomia. Als je daarentegen een open terrarium wenst, kun je er gemakkelijk aloë's, cactussen en allerlei vetplanten in plaatsen. Uiteraard moet ook rekening worden gehouden met de afmetingen, die aan de beschikbare ruimte moeten worden aangepast.

Bereid de DIY terrarium basis voor

Maak de pot die je als houder wilt gebruiken grondig schoon, begin dan de bodem samen te stellen door er eerst de kiezelsteentjes in te gieten, gevolgd door een laag mos en actieve houtskool. Op dit punt kun je ook potgrond toevoegen. Als de planten geen speciale behoeften hebben, is een universele potgrond voldoende, anders kun je advies inwinnen bij de winkelier. 

Plaats de plantjes in het terrarium

Het enige wat nog moet gebeuren is verpotten: haal de plantjes voorzichtig uit de potten en plant ze één voor één in de grond, waarbij de wortels goed worden afgedekt. Begin met de kleinere en voeg geleidelijk de grotere toe, met een minimum aan ruimte ertussen.

Voeg versieringen naar keuze toe

Het DIY terrarium is bijna klaar, het enige wat nog moet gebeuren is het verfraaien met nog een paar versieringen naar keuze. Je kunt bijvoorbeeld houten dieren, feeën, paddenstoeltjes, kleine huisjes en wat er maar in je opkomt, toevoegen. Je hoeft alleen nog maar alle benodigde materialen te verzamelen en je eigen prachtige miniatuurtuin te maken, ook perfect als cadeau

Advertisement