Moet je het zonnescherm schoonmaken? Ontdek hoe je dat in 4 eenvoudige stappen doet

door Natasja

27 Juni 2022

Moet je het zonnescherm schoonmaken? Ontdek hoe je dat in 4 eenvoudige stappen doet
Advertisement

Zonneschermen zijn een onmisbaar hulpmiddel voor alle zonovergoten ramen en balkons, vooral bij warm weer: zonder zonnescherm zou je haast geen gebruik kunnen maken van de buitenruimte, en ook de kamers naast die ramen zouden ondraaglijk warm worden. Daarom installeren veel mensen zonneschermen die dan zonder problemen kunnen worden gesloten wanneer ze niet nodig zijn, en waarvan je het openen zelf naar wens kunt aanpassen.

Dit betekent in wezen dat wanneer de zon zich aan die gevel van het huis begint te nestelen, je het zonnescherm opent en ze maanden later weer sluit (of misschien op winderige dagen). Hierdoor blijft het zonnescherm blootgesteld aan alle vormen van vuil, en hoewel het gemaakt is van materialen die bestand zijn tegen zonnestralen en ook zeer goed bestand zijn tegen vocht, verliest het in de loop van de maanden en jaren de oorspronkelijke kleuren.

Wat moet je doen om het zonnescherm schoon te maken? Lees verder om te weten te komen hoe je het moet verzorgen.

Advertisement
Pxhere, Commons Wikimedia

Pxhere, Commons Wikimedia

1. Zeep en water gebruiken: vul een emmer met lauw water en wat zeep. Een wasmiddel of ook Marseillezeep is goed. Gebruik een doek (sommige mensen gebruiken rolkwasten, die handig zijn maar de stof niet altijd goed opwrijven) om in het zeepsop te dopen, wring hem dan uit en wrijf over de strakke zonneschermstof.
    Als de vlekken iets hardnekkiger zijn, gebruik dan een mengsel van water en baking soda. Maar als ook dat niet werkt, gebruik dan specifieke zonweringreinigers. Gebruik in ieder geval geen bleekmiddel of andere agressieve chemicaliën die de stoffen zouden kunnen beschadigen.
 2. Voorzichtig schrobben: je kunt een borstel met zachte haren voorzichtig gebruiken. Het is beter om wat langer op de aangetaste plek te werken en de zeep langzaam zijn werk te laten doen.
 3. Laat het zonnescherm drogen in de zon: het zal strak moeten blijven om volledig te drogen. Pas als je er zeker van bent dat er geen restvocht meer is, kun je het zonnescherm sluiten.
 4. Waterdicht maken: er zijn sprays die op deze zonneschermen kunnen worden gebruikt om de waterdichte laag te herstellen. Wanneer het zonnescherm droog is, kun je het aanbrengen volgens de instructies van de fabrikant.

Schoonmaken gebeurt meestal aan het begin en/of het einde van de zomer, en aanbevolen wordt het in ieder geval om het om de twee jaar te doen, tenzij er redenen zijn om het eerder te doen. Als het zonnescherm in de loop van het jaar niet lang open blijft, kun je het ook minder vaak schoonmaken. Het kan in feite meer dan voldoende zijn om het stof dat zich tijdens de zomer ophoopt, een keer per maand of zo met een beetje water te verwijderen.

Advertisement